Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Ciste plexusa koroideusa i pijelektazije su tzv. ‘soft’ markeri za sindrom Down i kromosomske greške u drugom tromjesečju trudnoće

Objavljeno 10.12.2013.

Ginekološke smetnje

Poštovanje! Trudna sam 17 tjedana i jučer sam bila na morfologiji i poprilično sam uplašena i bojim se. Rečeno je da moja bebica ima CPC obostrano 3,9mm i 5,3mm i i pijelektazije obostrano, a nalazi pluća, srca, abdomena, vrata i kralježnice, posteljice i pupkovine su u redu. Preporuka doktora je da idem za Zg na Kb.Sv.Duh na patologiju trudnoće kod dr.Tomislava Hafnera...pa bi Vas samo zamolila ako bi mi mogli malo objasniti koliko je to opasno i zabrinjavajuće. Hvala!

Ciste plexusa koroideusa i pijelektazije su tzv. ‘soft’ markeri za sindrom Down i kromosomske greške u drugom tromjesečju trudnoće. Ovisno o Vašoj dobi te nalazima probira za sindrom Down u prvom tromjesečju (rani kombinirani probir) Vam se može preporučiti da li je potrebna daljnja dijagnostika. Ovi marker nisu apsolutni pokazatelj, ali postoji malo povećani rizik pa Vam je liječnik vjerojatno preporučio amniocentezu kako bi se u potpunosti isključile kromosomske greške.