Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Čitav niz bolesti i bolesnih stanje može kao posljedicu imati otežano pamćenje (cerebrovaskularne bolesti, senilna demencija, Alzheimerova bolest, depresija, neurolues…)

Objavljeno 05.03.2012.

Ostalo

Mislim da je ovo vezano sa neurologijom...kao kognitivna funkcija. Primijetio sam u zadnje vrijeme da mi je pamćenje loše, ne mogu se sjetiti nekih stvari od prije par dana. Jednom sam prilikom razgovarao na telefon i nisam se moga sjetiti što sam bio rekao nakon 4 sekunde!

Sve češće se susrećem s pacijentima koji se žale na pojačanu zaboravljivost. Jedan od razloga tome je i sve agresivnija izloženost brojnim važnim i nevažnim informacijama (mediji, propaganda, moderni trendovi življenja…). One opterećuju naš mozak i potiskuju ranije primljene informacije, od su nam neke puno važnije od mnogih, nebitnih, novo primljenih informacija. Naravno, ta činjenice ne smije biti razlog da se ne odredi mogući zdravstveni uzrok pojačane zaboravljivosti. Čitav niz bolesti i bolesnih stanje može kao posljedicu imati otežano pamćenje, primjerice: cerebrovaskularne bolesti, senilna demencija, Alzheimerova bolest, depresija, neurolues i čitav niz drugih. Iz vašeg pitanja se ne vidi koliko ste stari, bolujete li od nekih bolesti i koliki su izražene vaše tegobe. Svakako preporučam da, u suradnji sa svojim izabranim liječnikom, napravite medicinsku, a prije svega neurološku, obradu.