Crvenilo na rukama (sitni, vodeni prištići koji jako svrbe) koje mi se povuče ako nisam na suncu ili izvan kuće, sada se proširilo i na čelo!? - Ordinacija.hr

Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Crvenilo na rukama (sitni, vodeni prištići koji jako svrbe) koje mi se povuče ako nisam na suncu ili izvan kuće, sada se proširilo i na čelo!?

Objavljeno 16.04.2012.

Kožne promjene

Žensko, 34 godine, 170 visina, težina 79,8 kg. Nitko ne boluje od ove bolesti, ako se ovo može nazvati bolest. S 13 godina sam dobila prvu menstruaciju, 18. marta zadnja menstruacija. Ne koristim kontracepcijske pilule. Tri trudnoće, tri poroda, sve normalno i prirodno bez komplikacija je prošlo. Nemam problema s mokrenjem. Nemam problema sa stolicom. Ne pušim, ne pijem aklohol, ne koristim nikakve droge niti opijate. Prije 3 godine počeli su mi se javljati crvenilo na rukama, kao male sitne vodene bubuljice koje jaaako svrbe. Kad ih svrbim onda taj dio natekne i bude jako vruće. Poslije se ljušti ali i dalje svrbi i crveno je, ali samo dok je sunce napolju. Kad nema sunca ili kad ne izlazim van to se povuče. Išla sam kod kućnog liječnika, propisao mi je kremu Eumovate crem (clobetasone butyrate). Afoderm crem (alkometazon) sam isto koristila, dječje mlijeko za sunčanje od Vichy s 50 + zaštitnim faktorom sam koristila, ali mi to nije pomoglo i kad sam mu govorila da ne pomaže rekao je da nastavim s tim, kad tražim da idem dermatologu kaže da još nema potrebe za tim. Sad se to proširilo i na čelo s prvim zrakama sunca i to se pojavi. Molim vas, što da radim?

Poštovana,na rukama je vjerojatno riječ o dishidrozi koja se upravo liječi na način na koji je propisao Vaš liječnik. Promjene na čelu su vjerojatno alergijske prirode, odnosno preosjetljivosti na sunce. No teško mi je samo na temelju opisa reći da se radi o dvije odvojene dijagnoze, kao i potvrditi da je riječ o istoj. Svakako savjetujem da ne koristite kortikosteroidne pripravke na licu bez nadzora dermatologa, jer bi posljedice mogle biti još gore od same bolesti.Srdačan pozdrav.