Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Dok god je nalaz PAPA uredan možete zaboraviti na HPV

Objavljeno 31.05.2021.

Ginekologija

Imam 32 godine, 165 cm visoka i cca 79 kg, rodila sam i imala namjerni pobačaj. Prije 7 godina pa nadalje imala sam nezaštićene spolne odnose s različitim partnerima, zadnji spolni nezaštićeni odnos je bio prije 7 mjeseci te sam se par puta kontrolirala kod ginekologa no pape su mi bile uredne dok nisam u zadnjih godinu dana počela osjećati jako peckanje u rodnici, žarenje, bolove kao u menstruacije, ciklusi su mi uredni, pojačan žućkasto, pomalo zelenkasti iscjedak i slabost. Bila sam kod privatnog ginekologa prije dva tjedna i rađen mi je ultrazvuk koji je uredan, pregled papa te brisevi papa je bez cinova s jakom upalom colpitis a brisevi su: clamydia trihomatis negativna hpv 16 pozitivan hpv 18 negativan hpv jedan ili visokorizičnih tipova 31 33 35 39 45 51 52 56 58 59 66 68 te izolirana ureaplasma mikoplazma negativno, liječila sam i eserihiju no to sam radila urinokulturu i aerobna je zasad pijem doksiciklin već 11 dana, još 7 dana ga moram piti. Molim vas recite mi je li ova moja grozna zdrastvena situacija rješiva i što moram dalje? 

Ne vidim po čemu bi Vaša situacija bila grozna. Prokuženost humanim paploma virusom je u spolno aktivnih ljudi preko 90% , dakle rijetki su oni koji nisu bili u kontaktu s barem jednim genotipom HPV-a tijekom spolnog života. U ogromne većine radi toga neće biti nikakvih problema a tako je i od vas – naime, dok god je nalaz PAPA uredan možete zaboraviti na HPV. Trebate se redovito kontolirati jedanput godišnje i dok je nalaz PAPA uredan na to zaboraviti. Nikakvih drugih smetnji ili simptoma radi kontakta s HPV-om niste niti ćete imati. Ukoliko je nalaz PAPA bio uredan (jer to je trebalo učiniti prvo) nije vam trebalo niti raditi test za genotipizaciju HPV-a (to je tada na žalost samo značilo naplatiti nepotrebnu pretragu. Pozitivan test na mikoplazme ima oko 40% spolno aktivnih ljudi i prisutost te bakterije smatramo uvjetno patogenim (ne može 40% ljudi biti bolesno kao što niti što to ne može biti 90% kod HPV-a). Infekcija mikoplazmama (u jednom brisu se zapravo traga za 3 bakterije i zato pišem u množini) u pravilu ne uzrokuje nikakve smetnje i treba je liječiti samo ukoliko je mikoplazma pozitivna i visokoj koncentraciji – poput urinokulture >104. Ukoliko je to bio slučaj, a to u nalazu piše tada se doista provodi liječenje doksiciklinom. Ništa od navodenog dakle nije uzrokovalo vaše probleme. Osnovno je bilo pogledati iscjedak iz rodnice pod mikroskopom i u pravilu bismo imali dijagnozu (a to moji kolege najčešće ne rade) nego se radi gomila, najčešće nepotrebnih pretraga jer se onda kao poduzelo sve, i liječi ”odokativno” po osjećaju što često bude krivo. Stoga prema činjenicama koje ste naveli ne smatram Vašu situaciju groznom! Imate (ili ste je imali) naprosto neku infekciju u rodnici koju treba riješiti egzaktno, pregledom iscjetka pod mikroskopom. Ovisno o tom nalazu odredit će se terapija. Ukoliko ste liječili infekciju mikoplazmama doksiciklinom tada je to trebao istovremeno i Vaš sadašnji spolni partner jer liječenje inače nema nikakvog smisla budući se radi o spolno prenosivoj infekciji. Kontrolni bris nakon terapije se može učiniti oko 2 tjedna nakon završetka terapije. Ne vidim razloga za čekanje na kontrolni bris do druge polovicu srpnja, dakle tek za oko 2 mjeseca.