Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Interna medicina

Doza od 50 ug Euthyroxa bi trebala biti odgovarajuća

Objavljeno: 11.02.2020.

Djevojka sam od 29 godina. U 8. mj. prošle godine tsh mi je bio 7.2, t3 i t4 kao i ostali nalazi i ultrazvuk štitnjače u redu. Liječnica mi je propisala levotiroksin svaki dan 25 mg. Nakon 6 tjedana išla sam na kontrolu i tsh se spustio na 5.2. Onda mi je povećala dozu 3x tjedno 50mg, a 4x tjedno 25. I sad nedavno sam išla na kontrolu. Umjesto da se s 5.2 tsh spusti, s povećanjem te doze on je ponovo narastao na 7.0. Kaže liječnica, u medicini se to ne može objasniti i pitala me da li zaista pijem lijek redovno kako treba. Naravno da pijem i slušam upute. Sad mi je propisala svaki dan 50 mg i za 6 tjedana me čeka kontrola. Sve ostalo je u redu samo taj tsh. 

Smješteno u Interna medicina

Najvažnije je kod terapije Euthyroxom precizno izbaždariti dozu lijeka kod čega postoji velika individualna varijabilnost. Na samom početku liječenja se znaju dogoditi upravo ovakve oscilacije koje su najvjerojatnije posljedica varijacije u funkciji same štitnjače, što se vrlo jednostavno rješava jednostavnom prilagodbom terapijske doze. Prema onome što ste naveli, doza od 50 ug Euthyroxa bi trebala biti odgovarajuća.
U svakom slučaju nema apsolutno nikakvog razloga za brigu, koliko god TSH bude „bježao“, u nekom trenutku ćete ga „uloviti“ i dovesti terapijsku dozu na savršenu.
 

Slična pitanja