Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Dužina cerviksa se može procijetiti palparotno, vaginalnim pregledom, no to može biti manje precizno nego ultrazvučna procjena vaginalnom sondom!

Objavljeno 12.05.2012.

Trudnoća

Poštovani,za mjesec dana imam 34 godine. Prošle godine sam imala spontani (blinded ovum) i kiretažu. Trudna sam 24+2. Posteljica mi je nisko smještena i ginekologica je dijagnosticirala placentu praeviu marginalis, ali rekla je da za sada skoro u potpunosti prekriva ušće maternice. Moje prvo pitanje je kolike su šanse za normalan porod, odnosno da odmakom trudnoće ta posteljica ipak oslobodi ušće maternice? Drugo, na zadnjem pregledu ginekologica mi je rekla da sam uloživa skoro do pola cerviksa, nije spominjala članke ni centimetre, samo mi je na slici pokazala otprilike polovicu. Nakon toga, na moje pitanje da li mogu imati spolne odnose, ista je odgovorila potvrdno jer po njenom, penis pri spolnom odnosu ne dođe ni blizu vrata maternice (pokazala mi je na slici negdje polovinu rodnice?!?). Da pojasnim, na pregledu prije tri tjedna i onom prije mjesec i pol, bila sam uloživa za vrh prsta, cervix smekšan. Malo sam proučavala slike i članke na internetu iz kojih proizlazi da bi duljina rodnice bila od 8-10 cm, a duljina cerviksa oko 5 cm. Stoga mi nije jasno kako penis ne dolazi do cerviksa, a duljine je cca 18-20 cm, i tu mi se javlja sumnja u stručnost i znanje moje ginekologice, te se nameće pitanje smijem li ja imati spolne odnose ili ne, te jesu li isti prouzročili to daljnje otvaranje cerviksa??? Isto tako, ginekologica mi nikada nije izmjerila duljinu cerviksa, pa ne znam je li to propust ili to nije nužno napraviti. Molim Vaše stručno mišljenje, te s poštovanjem zahvaljujem.

U ovom trenutku, u 25. tjednu trudnoće, Vam nitko ne može sa sigurnošću kazati kolika je vjerojatnost da ćete roditi vaginalno uz smještaj posteljice kojeg navodite. Treba imati na umu da osim položaja, odnosno smještaja posteljice i druge činjenice mogu biti bitne za način dovršenja poroda. Ipak, ukoliko posteljica gotovo posve prekriva cervikalno ušće (tada se ne radi o marginalno smještenoj posteljici kako to navodite već o parcijalnoj, odnosno djelomičnoj placenti previji – dakle nešto se ne slaže u dijagnozi, odnosno stvarnom nalazu) premda će istezanjem donjeg uterinog segmenta posljteljica “migrirati prema gore” te se nalaz može “popraviti” nije baš jako vjerojatno da će maternično ušće biti posve slobodno, što Vam smanjuje šansu za vaginalni porod. Dijagnoza, odnosno prava slika stanja će se uspostaviti u visokoj trudoći pregledom vaginalnom sondom koji će pružiti pravu sliku stanja. Ukoliko je nalaz doista takav kakvog navodite, tada nikako ne biste smjeli imati spolne odnose i morali biste strogo ležati i mirovati u krevetu jer postoji relativno velika vjerojatnog odnosno mogućnost obilnog krvarenja. Ne znam kako Vam je moglo biti rečeno da prilikom spolnog odnosa neće biti kontakta između muškog spolovila i cerviksa jer je to naravno emoguće i tu je Vaš zaključak posve ispravan. Dužina cerviksa se vrlo lako može izmjeriti vaginalnom sondom. Radi se o vrlo korisnoj pretrazi, pogotovo u rizičnoj trudnoći. Dužina cerviksa se može procijetiti palparotno, vaginalnim pregledom no to može biti manje precizno nego ultrazvučna procjena vaginalnom sonodm. Ultrazvučno mjerenje dužine cervksa bi se trebalo poduzeti u svakoj rizičnoj trudoći a kod Vas taj ultrazvučni pregled će dati i potpuni uvid u smješta posteljice. U skadu sa nađenim će ovitisi i preporuka za dalji postupak.