Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Ehogenije crijevo u početnoj trudnoći može ukazivati na moguću kromosomsku grešku, a kasnije znak eventualne smetnje u prohodnosti sadržaja kroz crijeva

Objavljeno 10.05.2012.

Trudnoća

U 35. sam tjednu trudnoće i na zadnja 2 nalaza ultrazvuka sam pročitala da je bebi nešto ehogenija stijenka tankog crijeva i da ima blago distendirane crijevne vijuge. Doktori ništa nisu spomenuli na samom pregledu pa vas molim da mi objasnite o čemu se radi jer sam jako zabrinuta.

Ehogenije crijevo u početnoj trudnoći može ukazivati na moguću kromosomsku grešku. Pri kraju trudnoće, može biti, zajedno sa tako opisanim vijugama znak eventualne smetnje u prohodnosti sadržaja kroz crijeva (opstrukcija), ili konzistenciji sadržaja. Mislim da je Vaš ginekolog to što je napisao, trebao i usmeno reći, ne ustručavajte se dok ste na pregledu išta pitati. Drugo rješenje je obratiti se u veći centar iskusnijem ultrasoničaru za mišljenje. Bilo kakve napomene o mogućim zdravstvenim problemima kod ploda tijekom trudnoće vam trebaju biti objašnjene, jer ćete tako moći pedijatru koji bude nakon poroda pregledavao dijete,moći skrenuti pažnju na to. Nažalost, bilo kakva sumnja postavljena UZV se ne može sa sigurnošću potvrditi prije samog poroda, kad se može definitivno vidjeti, ima li kakvih anomalija, ili funkcionalnih promjena na probavnom sustavu djeteta. Do kraja trudnoće će se pratiti vitalne funkcije ploda, količina plodove vode i na taj način odlučiti o najboljem načinu i terminu za završavanje trudnoće.