Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Eritrociturija

Objavljeno 10.10.2014.

Problemi mokraćnog sustava

Poštovani, imam 34 godine. Prošla sam dvije trudnoće bez komplikacija. Imam problem koji se povlaći od 12. mjeseca prošle godine. Tada sam izvadila krv i mokraću čiji su nalazi bili pomalo neuredni. Leukociti u krvi su bili lagano povišeni (10), hemoglobin ++, a eritrociti 10-15. Dr. je rekla da to i nije ništa strašno pa ćemo ponoviti nalaze opet za koji mjesec. U 2. mjesecu ove godine nalazi: leukociti u krvi 14, hemoglobin ++ i eritrociti 10-12. Zatim dobijem antibiotik i nalazi ostanu isti. Urinokultura sterilna, brisevi uredni. Napravljena je i citologija urina i dismorfija eritrocita: Dismorfija eritrocita: u sedimentu nešto morfološki urednih eritrocita uz po koji dismorfni oblik Citologija urina: stanice prijelaznog i pločastog epitela, dosta eritrocita, nešto neutrofilnih granulocita UZV abdomena: Desni bubreg blago mobilan, morfološki uredan, lijevi bubreg normalna odjeka. Bolove nikakve ne osjećam, danas opet vađena krv i mokraća, nalazi: leukociti u krvi 14.5, hemoglobin+, eritrociti 7-10, sedimentacija 7. Molila bi Vas savjet što i kome dalje? Hvala unaprijed na odgovoru.

Eritrociturija koju navodite obično je posljedica preboljenih upala i ne predstavlja nikakvu opasnost, tim više što su nalazi citologije urina i dizmorfije gotovo uredni. Bilo bi dobro učiniti još citoskopski nalaz kako bi se isključile promjene u mokraćnom mjehuru. U slučaju da je i taj nalaz uredan tada su potrebne povremene kontrole urina kod nefrologa.