Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Euthyrox 25 prije trudnoće

Objavljeno 08.12.2015.

Ginekološke smetnje

Poštovani doktore, imam 25 godina. Visoka sam 178 cm i teška sam 70 kg. Sa 13 godina sam dobila prvu menstruaciju i od tada su mi neredovite menstruacije. Ginekolozi mi nisu htjeli davati kontracepciju te su mi rekli da će se to s godinama popraviti, međutim nije. 2012. godine su mi doktori rekli da imam policistične jajnike i 2 i pol godine sam pila kontracepcijske tablete logest pomoću kojih sam imala redovne menstruacije svaki mjesec. Kontrecepcijske tablete sam prestala piti sada u 9.mjesecu 2015. jer želim ostati trudna. Međutim, ja od 9. mjeseca nisam dobila menstruaciju, točnije 3.mjeseca. Otišla sam kod ginekologa koji mi je dao da odem vaditi hormone, a nalaz govori ovako: FSH-11,70 referentno područje: fol.faza:1,8-9,4 IU/L, ovul.faza: 3.4-33,1 IU/L, lut.faza: 1,2-13,4 IU/L LH-12,80 referentno područje:fol.faza:0,8-10,4 IU/L, ovul.faza:2,9-41,1 IU/L, lut.faza:0,5-7,6 IU/L PRL-478 referentno područje: 81-597 m1U/L ANDROSTENDION-9,60 referentno područje:1,7-16,4 nmol/L TESTOSTERON-1,90 referentno područje: 0,4-2,74 nmol/L SL.TESTOSTERON-6,20 referentno područje:0,45-10,7 pmol/L TSH-3,45 referentno područje:0,3-3,6 m1U/L S ovim nalazima sam otišla k svome ginekologu koji mi je rekao da ako želim ostati trudna, a želim da će mi dati tablete Euthyrox 25, da ga pijem mjesec dana i da onda trebam opet vaditi hormone da vidi da li se TSH smanjio barem do 2,50. I ako je da će mi dati tablete za stimulaciju ovulacije. Zanima me doktore, da li je ginekolog dobro postupio da mi daje Euthyrox da ga pijem mjesec dana, iako je TSH u granicama normale? Da li je ginekolog ovlaštena osoba za davanje takve terapije i da li Euthyrox može imati štetno djelovanje s obzirom da je TSH u granicama normale? Da li ovakav TSH može remetiti jajnike tj. u mom slučaju ova dva spolna hormona FSH I LH? Da li da možda tražim drugo mišljenje ili da postupim po ovome? Unaprijed puno hvala na odgovoru, Srdačan pozdrav

Uvažavam drugačije pristupe složenom sindromu kao što je PCO, no smatram da od tako kratkotrajne terapije nećete imati koristi. Preporučam drugo mišljenje nakon cjelokupnog pregleda i obrade.