Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Interna medicina

Funkcija štitnjače je očuvana

Objavljeno: 20.01.2022.

Imam 21 godinu, visoka sam 158 cm a teška 39 kg. Imam problema sa štitnjačom, alergijsku astmu te alergije. U ožujku 2021. god. sam izvadila desni režanj, no nikakve tablete nisam dobila. Hormoni i antitjela su uredni, no ja se ne osjećam nimalo dobro. Kosa mi jako opada, stalno sam umorna i koliko god spavam uvijek mi se još spava i uvijek sam još umorna, stalno sam jako nervozna, nemam apetita, s vremena na vrijeme mi ide krv na nos, vrat mi otiče i boli me (unazad mjesec i pol), mjesečnica mi svaki mjesec kasni 7-10 dana, povremeno mi se ruke tresu. Majka mi je preboljela upalu pluća, otac je imao helio bakteriju u želudcu, bake imaju problema sa štitnjačom a jedna od njih s bubrezima i šećerom, djed ima problema sa šećerom i tlakom. Zadnji nalaz krvi rađen 21.12.2021. : TSH 1.686 mIU/L ref.int. 0.350-4.940 FT3 4.07 pmol/L ref.int. 3.55-5.70 FT4 11.25 pmol/L ref.int. 10.16-17.29 Anti-TPO 1.49 kIU/L ref.int. <5.61

Smješteno u Interna medicina

Prema učinjenim nalazima, unatoč odstranjenju jednog težnja, funkcija štitnjače je očuvana i specifična terapija za štitnjaču nije potrebna u ovom trenutku. Dobar dio tegoba koje navodite bi se uklopio u sindrom policističnih jajnika, kao i u postprandijalne hipoglikemije koje su najčešće rani klinički znak postojanja inzulinske rezistencije. S prehrambene strane savjetujem reducirani unos ugljikohidrata, izbjegavajte rafinirane ugljikohidrate i prehrambene sastojke s visokim glikemijskim indeksom. Provodite idealno svakodnevnu aerobnu tjelesnu aktivnost po vlastitom izboru. Ukoliko se smetnje kroz idućih tjedana/mjeseci se smire, svakako savjetujem endokrinološki pregled radi dodatne obrade.

Slična pitanja