Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Ginekolog je rekao da imam “usporene” jajnike, a ženske hormone još nisam mjerila – sve do sada je pripisano stresu bez potrebe za liječenjem!?

Objavljeno 04.04.2012.

Ginekološke smetnje

Dobar dan,Imam 35 godina i već par godina probleme s kroničnim umorom, brzim dahom, tahikardijom, slabim i bolnim mišićima, kralježnicom i zglobovima, ledenom kožom (Raynaud) i zadnji tjedan prije menstruacije s noćnim preznojavanjem i tremorom. Imam male hladne čvorove na štitnjači i prije 10 godina sam uzimala Euthyrox zbog nižeg FT4 i simptoma hipotireoze. FT4 je sad na donjoj referentnoj granici, TSH uredan (1,05) i lijekove ne uzimam. Par puta mi je bio povećan Anti-TPO (jednom iznad 1000, jednom samo minimalno). Lječnik koji mi radio punkciju čvorova u nalaz je upisao prisutnost Hurthlovih stanica i sumnju na limfomatoznu struju, a endokrinolog rekao da je sve ok. Osim ovih nalaza imala sam povećan fibrinogen, d-dimer i antikardiolipinska antitijela, povećanu večernju razinu kortizola (jutarnji kortizol je bio u granicama normale) i u produženom glikemičkom testu visoki inzulin (i nakon mjerenja poslje 1,5 h. hipoglikemiju - glukoza je bila 2,9). Ginekolog se izrazio da imam "usporene" jajnike, a ženske hormone još nisam mjerila. Sve dosadašnje simptome i rezultate su bili pripisani stresu bez potrebe liječiti hormonalni disbalans. Trebam li tražiti drugo mišljenje?

Naveli ste dosta problema sa više sustava. Niste mi točno naveli što želite liječiti. Štitnjača je velik problem, ali mislim da do kraja niste obrađeni- u smislu neke autoimune bolesti, antifosfolipidnog sindroma ili slično. Nema takve dijagnoze koja se zove disbalans ženskih spolnih hormona. Ne znam jeste li rađali, ili imate li namjeru uskoro vrijeme zanijeti. Onda se to rješava davanjem kontracepcije, gestagena, ili stimulatora ovulacije. Nekakvo liječenje u smislu poboljšanja općeg stanja s ginekološkom terapijom mislim da ne postoji u sadašnjoj vašoj zdravstvenoj situaciji. Osim endokrinologa, vama treba i mišljenje imunologa. U sklopu obrade možda vam da napraviti i spolne hormone, ali ako je menstruacija redovita, a niste naveli da nije, pa pretpostavljam da je-onda će ti nalazi najvjerojatnije i biti uredni. Zaključno, ako su svi nalazi u referentnim granicama, ili granični, onda nema realne osnove za nekakvo liječenje, nego se pokušajte riješiti stresa, ma kakav on bio.