Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
interna

Glavni uzrok povišenog TSH je inzulinska rezistencija

Objavljeno: 29.03.2022.

Imam 57 kg, 163 cm 21.12.2021 missed ab.(8tt) i kiretaža. Sve analize urađene, trombofilija, TORCH nalaz, kariogram muža i mene, svi brisevi i hormoni. Jedino odstupanje TSH i Inzulin. 04.02.2021-TSH(0,38-5,33)-rezultat 7.99 OGTT test-Glukoza(na taste)(4,4-6,4)-rezultat 4,7 (30min)(4,4-6,4)-rezultat 7,8 (120min)(4,4-6,4)-rezultat 5 Ultrasens. insulin-(na taste)(1,90-23,0)-rezultat 10,57 (30min)(1,90-23,0)-rezultat 73,14 (120 min)(1,90-23,0)-rezultat 25,73 Propisane Letrox tabl.50 ucg 1x1/2 pet dana u tjednu, vikendom 1x1. Opet ostajem trudna, 25.03. Pijem Duphaston za čuvanje trudnoće. Nove vrijednosti na dan 24.03.2022-(56 dana koristim Letrox terapiju i toliko je proslo od proslih nalaza) TSH(0,38-5,33)-rezultat 6,86 OGTT test - Glukoza (na taste)(4,4-6,4)-rezultat 4,7 (30min)(4,4-6,4)-rezultat 7,1 (120min)(4,4-6,4)-rezultat 5,7 Ultrasensitive insulin-(na taste) (1,90-23,0)-rezultat 7,11 (30min)(1,90-23,0)-rezultat 63,76 (120 min)(1,90-23,0)-rezultat 34,50 Nastaviti sa Letroxom (50ucg) po 1/2 tablete dnevno i 1 tabletu vikendom ili pak malo poduplati terapiju?

Smješteno u interna

Mišljenja sam da je glavni uzrok povišenog TSH upravo inzulinska rezistencija koja blokira normalnu pretvorbu T4 u T3. Dakle, bez adekvatnog zbrinjavanja inzulinske rezistencije, teško ćete spustiti TSH. Povećanje doze Euthyroxa svakako ne bi bio rješenje, tu eventualno može pomoći dodatak Thybon-a u terapiju, no to bih savjetovao tek kada se riješi problem inzulinske rezistencije.

Slična pitanja