HPV bez cinova koji stagnira već četiri godine - mogu li ga se riješiti i kako se zaštititi tijekom odnosa? - Ordinacija.hr

Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: HPV bez cinova koji stagnira već četiri godine – mogu li ga se riješiti i kako se zaštititi tijekom odnosa?

Objavljeno 05.03.2012.

Spolno prenosive bolesti

Imam HPV virus bez cinova koji tako stagnira već skoro 4 godine. Obavljam redovite preglede svakih 6 mjeseci i uvijek isti nalazi. Zanima me zašto ga se još nisam uspjela riješiti, i da li ga se uopće mogu riješiti ili će on uvijek biti prisutan u tijelu i biti neaktivan dok se ne stvore uvijeti za njegovo aktiviranje? Kako se zaštiti u seksu s obzirom na taj virus?

Prije svega, zašto ste uopće radili bris na HPV? Ukoliko su do sada svi nalazi PAPA bili uredni, tada za to uopće niste imali indikaciju. Taj bris Vam je samo uzrokovao mnogo brige i panike nizašto! Ukoliko ste to učinili ”eto da vidite imate li kakvu infekciju” što, nažalost, često doživljavam u svakodnevnoj praksi pod dojmom informacija s interneta (ili preporuke dobronamjerne prijateljice) gdje je tema HPV-a i straha od njega danas vrlo popularna (a ”pumpa”je farmaceutska industrija jer bi prodavala skupu dijagnostiku). Zapravo, taj pozitivan bris samo znači da ste do sada u životu bili u kontaktu sa nekim genotipom HPV-a i ništa drugo ! A u prvih godinu dana spolnog života oko 80 % spolno aktivnih muškaraca i žena je bilo u kontaktu sa ponekim genotipom HPV-a. Radi se dakle o virusu koji je među ljudima vrlo proširen. Dakle mnogo je više onih koji jesu, nego onih koji nisu bili u kontaktu sa ponekim genotipom HPV-a. Kod ogromne većine od više od 90% onih koji su bili u kontaktu se nikada neće pojaviti nikakvi problemi i dok su Vaši nalazi PAPA uredni na HPV možete zaboraviti i stoga nije niti bilo nikakve indikacije da se testirate. Pojmovi o kojima govorite u smislu ”rješavanja virusa” zaboravite (oni samo govore u nerazumijevanju zbivanja u mikrobiologiji koje uostalom kao laik bez predznanja o toj problematici niti ne možete imati) jer mi se mikroorganizama u našem životu ne možemo ”rješiti” budući da živimo u svakodnevnom kontaktu sa brojnim virusima i bakterijama od kojim su mnogi i puno patogeniji od HPV-a, pa ništa. Našem imunuloškom sistemu je svakodnevno i potreban taj ”antigeni stimuloans” (kako se to stručno kaže) za primjerenu obranu organizma. Dakle, kako bi se to popularno reklo ”ono što vas ne ubije to vas očeliči” i to je doslovce tako. Hoće li se neka promjena uzrokovana HPV-om aktivirati ili neće – na to nećete moći dobiti nikada definitivan odgovor. Za to se treba samo redovito kontrolirati u vremenskim intervalima koje citolog preporučuje na osnovu nalaza PAPA (generalno jedanput godišnje ukoliko su nalazi uredni). Vjerojatnost da će se nešto dogoditi je zapravo neuporedivo manja od one da se neće ništa dogoditi! Ukoliko se već bili u kontaktu s HPV-om, a što prema nalazu koje navodite jeste, tada se nemate od čega štititi. Naravno generalno vrijedi spolno odgovorno ponašanje kao i za bilo koju drugu spolno prenosivu infekciju – ukoliko nemate stalnog spolnog partnera ili ste u novoj vezi, tada koristite prezervativ i to će zapravo biti dovoljno, a ukoliko mislite da ste u vezi koja ”ima budućnost”, tada se ponašajte kako osjećate. Kao što već rekoh, mnogo je više ”onih koji jesu nego onih koji nisu” tako da najčešće pitanje što je tko od koga dobio nije baš posve lagano rješivo ali to zapravo nije niti potrebno.