Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: HPV, CIN I i kondilomi u uretri i na međici

Objavljeno 10.06.2011.

Ginekološke smetnje

Imam 31 godinu. Uspješno sam riješila kondilome u uretri, a na pubičnom dijelu su spontano sami nestali. Još je po 2-3 na ulazu u rodnicu te 1 manji na međici. Sada mi je pozitivan hpv te imam cin1 nakon papa testa. Dobila sam rojazol i medazol vag., te preporuku spolnih odnosa uz prezervativ. Imam li razloga za paniku?

Nemate nikakvog razloga za paniku, ali ”priču” morate dovesti do kraja. Neka se riješe, odnosno odstrane, svi preostali kondilomi što i dalje imajte pod kontrolom jer neko vrijeme (ne može se točno kazati koje je to točno vrijeme) može izbiti još pokoji kondilom, što će i dalje trebati rješavati. Neće to trajati doživotno, ali u vremenskom okviru od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci se to može događati. Glede nalaza CIN I – on je nablaži poremećaj koji možemo registrirati i sasvim sigurno ima veze s infekcijom HPV-om (kondilomi koje imate su siguran dokaz takve infekcije). Nije potrebno ”jurišati” s liječenjem tog poremećaja, jer se više od 50% ovih poremećaja spontano povuče unutar oko godinu dana (kao što Vam se uostalom dobar dio kondiloma sam i povukao). To riješi Vaš imunološki sistem. Stoga riješite pitanje kondiloma, jer će se time Vaš imunološki sustav stimulirati na stanoviti način, pa može nestati i CIN. Kada Vam je propisana terapija Medazolom i Rojazolom, to s liječenjem CIN-a I nema sasvim sigurno nikakve veze jer ti preparati na to naprosto ne mogu utjecati. CIN I se može povući upotrijebili Vi tu terapiju ili ne! Preporuka da koristite prezervativ kod spolnih odnosa je generalno dobra i ne može škoditi i to naročito ukoliko ste u novoj vezi, odnosno ukoliko ste sa sadašnjim partnerom kratko vrijeme. Ukoliko ste naime sa dosadašnjim partnerom duže od npr. pola godine i niste do sada imali običaj koristiti prezervativ, da to počnete sada činiti baš i nema previše smisla jer ste s njim ”razmijenili ono što se moglo razmijeniti”. Vašem partneru se zbog Vašeg nalaza CIN I neće dogoditi ništa!