Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Imate isto ono što ste imali i prije nego ste uzimali kontraceptiva, a to je neredoviti ciklus što je posljedica izostalilh ovulacija

Objavljeno 04.11.2013.

Ginekološke smetnje

Poštovani, imam 20 godina i neredoviti ciklus koji sam jedno vrijeme regulirala kontracepcijom (diane 35 pa lyndinette 20), nakon toga je bilo 4 mjeseca u redu, a onda opet sve po starom-svaka 2 mjeseca. 21.10. sam dobila menstruaciju nakon mjesec i pol, a moj ginekolog mi je prije toga prepisao duphaston i vaginalnu kremu da je potaknemo i da napravim test na trudnoću koji je bio negativan. Menstruacija je trajala 7 dana (do 28.10.) s tim da je 5 dana bilo dosta obilno, a 6. i 7. dan slabo. Par dana nakon toga sam imala spolni odnos i sve je bilo u redu. Na moje iznenađenje 02.11. mi je opet krenula menstruacija, neko osrednje krvarenje dok mokrim ponekad sa malim ugrušcima i nešto malo dok hodam. To sad traje već 3 dana i bojim se jer mi to nije normalno. Što bi moglo biti? Brinem se! Hvala unaprijed na odgovoru, lijep pozdrav!

Imate isto ono što ste imali i prije nego ste uzimali kontraceptiva, a to je neredoviti ciklus što je posljedica izostalilh ovulacija. Organski ,Vi ste zdrava žena, izostanak ovulacilje smatramo funkckonalnim poremećajem. U našoj populaiciji oko 10% žena ima poremećaj poput Vašeg, dakle ne radi se o rijetkoj situaciji. Preporučujem da se vratite korištenju peroralnih kontraceptiva koje ste već ranije uzimali (preporučujem Lindynette ukoliko ste se uz njega doboro osjećali). Nemate potrebu terapiju prekidati dok god jednog dana ne poželite zanijeti . Dužina uzimanja konraceptiva nije faktor koji nešto znači , u smislu štetnosti. Nema potrebe da se čine pauze u uzimanju jer ćete vjerojatno bez kontraceptiva, nakon nekoliko mjeseci kakvih-takvih urednih ciklusa ponovno biti ondje gdje ste bili i prije početka korištenja. A i što se tiče nuspojava kontraceptiva- svaki puta kada prekinete i ponovo počinjete je kao da ih uzimate prvi puta u životu. Ukolio poželite zanijeti tada prestanite sa korištenjem kontraceptiva i odmah pokušajte zanijeti (nemojte se ”čistiti ” od tableta što se uobičajno preporučuje u ženskom društvu ) . Ukoliko se nakon 2-3 mjeseca ne dogodi trudnoća, odnosno ukoliko ciklusi budu neredoviti dogovorit će se postupak stimulacije ovulacije , što nebi trebalo biti ništa problematično i vjerojatno ćete doći ubrzo do željene trudnoće.