Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Dermatologija

Jako suha koža lica sklona crvenilu

Objavljeno: 25.03.2020.

Imam 39 godina i usporeni rad štitnjače. Moj problem je lice kako dolazi sunce i toplo vrijeme tako i problemi. Lice mi je suho i presuho, te sklono crvenilu lica, znači uvijek crveno prekriveno prištićima i pojave se fleke, znači na rubovima lica prema vratu, čelu. Kao da mi je lice presvučeno nekim tamnijim slojem, a vrat normalan i sve ostalo, ne šminkam se. Ne pijem i ne pušim ne jedem kruh niti gluten. Bila sam kod dermatologa i imala sam rozamet kremu belobazu (ništa nije pomoglo), pila sam od dolara, od Merz pripravke za kožu.

Smješteno u Dermatologija

Prema opisu najvjerojatnije je riječ o rozaceji. Uz crvenilo i prištiće, rozaceja je često praćena suhoćom i osjetljivošću kože lica. Uz sunce, postoje i brojni drugi provokativni čimbenici poput naglih promjena temperature (toplo-hladno), želucanih tegoba (gastritis, refluks, H.pylori), neadekvatne prehrane (začinjena (ljuta) hrana) - koje (koliko je moguce) treba kontrolirati kako rozaceja ne bi perzistirala i napredovala.
Savjetovala bih da ne odustanete od Rozamet kreme, već da ju koristite (u početku samo navečer, a kasnije i ujutro), na sve zahvaćene dijelove lica. Ukoliko vas bude iritirala, kombinirajte ju s Cicalfate “Avene” kremom.  Za suhoću kože lica predlažem Toleriane Ultra kremu. Vjerojatno će vam biti potreban peroralni antibiotik (tablete), ali s obzirom da terapija antibiotikom kod rozaceje traje i nekoliko mjeseci bilo bi ju dobro započeti tek u jesen.

Slična pitanja