Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Interna medicina

Je li moguće da sam "prenijela" hipotireozu na svoje dijete?

Objavljeno: 20.11.2019.

Moj sin od 10 mjeseci ima povišene vrijednosti hormona TSH. Prvi put je vrijednost bila 7.11 , tad je imao 7 mjeseci i bio je poprilično mršava i jako živahna beba. 3 mjeseca kasnije, vrijednost se penje na 12.6, i dalje je jako živahan, ali srednje težine, jer je prestao dojiti, a počeo piti AD mlijeko i jesti slane i slatke kašice. Napominjem da je par dana prije zadnjeg vađenja krvi imao šestu bolest, pa smo, u dogovoru s liječnicom, odlučili ponoviti nalaze nakon 2 tjedna, radi mogućeg utjecaja stanja organizma u virozi na razinu hormona. Beba je prvotno uopće poslana na pregled hormona radi mog stanja, a ja imam hipotireozu, tj. Hashimotov sindrom. Koristim Letrox terapiju 2 godine. Moje konkretno pitanje glasi - je li zaista moguće da iznimno živahno dijete koje se savršeno normalno razvija, čak i motorički vrlo napredno, ima hipotireozu? I je li moguće da je 'prešla' s mene na dijete u utrobi ili kroz dojenje? Liječnica (pedijatar endokrinolog) je rekla da je idući korak, ukoliko se nalazi opet pokažu povišenima, uzimanje terapije. Ali također nam je propisala vađenje samo TSH i T4 hormona. Može li se dobiti bolja slika ako se izvade i T3, fT3, fT4 i antitijela? 

Smješteno u Interna medicina

Obzirom na prisutnost autoimune bolesti štitnjače kod vas, predispozicija definitivno postoji i za vaše dijete. To ne znači da ste trudnoćom ili dojenjem „prenijeli“ hipotireozu na svoje dijete, oko toga ni najmanje ne brinite. Oko praćenja rasta i razvoja djeteta i procjene kada treba i je li treba uvoditi terapiju, tu svakako slijedite preporuke pedijatra.
Za praćenje učinka liječenja hipotireoze kod vas konkretno, najpouzdaniji pojedinačni parametar je TSH, donekle T4 ili FT4. T3, odnosno FT3 su puno osjetljiviji pokazatelji hipertireoze (pojačanog rada štitnjače), kod praćenja hipotireoze imaju puno manji klinički značaj. Protutijela (antiTPO i antiTg) su markeri autoimunosti, odnosno govore o razini aktivnosti kronične upale, na temelju njih definitivno ne uvodimo ili modificiramo nadomjesnu terapiju za štitnjaču.
 

Slična pitanja