Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: “Karijes bočice” nastaje kao posljedica cjelonoćnog pijenja mlijeka, zašećerenog čaja, soka i drugih napitaka koji sadrže šećer

Objavljeno 16.02.2012.

Zdravlje zuba

Moj sin ima 2,5 godine i jako loše zube, tj. dosta rano su mu izrasli prvi zubi (6mj.). Ima ih skoro sve ali su mu se počeli trusiti prvi zubi (gore 2. lijevo i desno). Bili smo kod stomatologa i rekao nam da se ne brinemo, ionako će ispasti, ali mene brine ako se ovako nastave trusiti kako će izgledati ti zubi za dvije godine. Molim vas savjet što napraviti osim pranja? Hvala.

Poštovani/a!Ovo o čemu Vi govorite se naziva “karijes bočice”, a nastaje kao posljedica cjelonoćnog pijenja mlijeka, zašećerenog čaja, soka i drugih napitaka koji sadrže šečer. Odmah po nicanju zubi, djetetu bi trebalo “prati” zube, za početak, dok je dijete malo, pomoću štapića za uši namočenog u vodu, a kasnije četkicom i zubnom pastom primjerenom dobi djeteta te nakon toga ne dati djetetu da pije ili jede bilo što osim obične vode ili čajeva koji imaju tzv. “dobre“ šećere. Situacija je sada takva kakva je i dobro je ostaviti takve zube u ustima do izbijanja trajnih zubi, jer oni “čuvaju“ mjesto za trajne zube. Trebali biste prekinuti sa svim lošim navikama koje sam naveo kao uzrok tom karijesu i prati djetetu zube najmanje dvaputa dnevno, obavezno prije spavanja i ujutro nakon doručka.Srdačan pozdrav!