Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Kod stanja kao što su seboroički i atopijski dermatitisKod stanja kao što su seboroički i atopijski dermatitis nema terapije koja bi imala dugoročni učinak

Objavljeno 18.02.2014.

Kožne promjene

Poštovani, šestomjesečni sin ima seborični dermatitis. Osip na desnoj strani lica veličine manje kovanice pojavio mu se prije pet mjeseci, koristili smo Afloderm+Belobaza te se povukao da bi se nakon par dana opet vratio. U međuvremenu smo mazali s Bepanthenom, Mustelom. Kasnije nam je pedijatar propisao Diprogenta mast i opet nije bilo dugoročnog učinka. Zadnja terapija bila je Afloderm+Belobaza i A-Derma Dermalibour (Cu,Zn) krema na preporuku dermatologa. Stanje je sada katastrofalno, osip se pojavio i na lijevoj strani lica. Lice mu je strašno crveno i ni jedna krema ne pomaže. Ne želim opet koristiti kortikosteroide. Molim Vas za savjet! Unaprijed hvala.

Poštovana, Kod stanja kao što su seboroički i atopijski dermatitis nema terapije koja bi imala dugoročni učinak; protuupalne, kortikosteroidne kreme smiju se koristiti kratko zbog mogućih nuspojava pri dužoj, kontinuiranoj, prečestoj aplikaciji, a neutralne kreme, odnosno kozmeceutici nemaju „snagu“ smiriti upalnu reakciju, samo odgađaju njezin nastanak. Ukoliko dermatitis ne recidivira često, tada povremena aplikacija kortikosteroidnih krema ne može škoditi i dobro je došla, no ukoliko se dermatitis vraća svakih nekoliko dana – predstavlja terapijski problem. Postoje određena sredstva – kreme, masti – tzv. imunomodulatori – koje se koriste pri smirivanju ovakvih dermatitisa – primarno atopijskog, ali i seboroičkog, no ne savjetuju se prije druge godine života. Jedino što u ovoj dobi djeteta možemo učiniti je što bolje balansirati između kortikosteroidnih i neutralnih krema – to je jedina lokalna terapija s kojom za sada raspolažemo. Neutralne kreme na bazi Cu-Zn koje su Vam date, odnosno općenito „pastaste“ kreme, u pravilu vrlo dobro funkcioniraju kod seboroičkog dermatitisa. Takve kreme dobro funkcioniraju i kod iritacije kože slinom (u periodu kad kreću izbijati zubići, kad dijete počne stavljati šake i predmete u usta-osobito zimi!). No moram reći da se seboroički dermatitis u pravilu povlači nakon trećeg-četvrtog mjeseca života djeteta. Ukoliko dermatitis traje duže, treba pomišljati na atopijski dermatitis. Terapijski se u tom slučaju stvari ne mijenjaju značajnije, no preferiramo preparate koji sadrže omega masne kiseline i ceramide. U slučaju atopijskog dermatitisa značajno mjesto zauzima prehrana djeteta (i majke ukoliko doji). Savjetujem daljnje kontrole spec. dermatologa.