Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Kod Vas očigledno postoji poremećaj u radu jajnika koji je karakteriziran izostankom ovulacije a posljedica su produženi, neredoviti ciklusi a i pojačana dlakavost!

Objavljeno 21.02.2012.

Ginekološke smetnje

Pila sam yaz godinu dana i prošle godine u 7. mjesecu sam prestala. Od tada sam imala menstruaciju u 8. mj, i 11.10.2011. i još uvijek nisam dobila. Oduvijek mi menstruacija kasni, dobivala sam 5 x godišnje. Ginekolog mi ne da uputnicu za specijalistu i kao riješenje mi nudi da opet pijem pilule. Ja želim znati na čemu sam i kako da to liječim? Imam problem s dlakavošću.

Kod Vas očigledno postoji poremećaj u radu jajnika koji je karakteriziran izostankom ovulacije a posljedica su produženi, neredoviti ciklusi a i pojačana dlakavost. To su glavni znakovi koje Vi možete primijetiti. Postoje i drugi siptomi i znakovi- prije svega ultrazvučni izgled jajnika te određene hormonalne vrijedosti u krvi. Uobičajeno se u praksi taj poremećaj zove sindromom policističnih jajnika ali to vrlo često i ne mora biti posve točno budući su klasični oblici ovog sindroma relativno rijetki. Uobičajeno se radi o nekompletnim oblicima sindroma. Uzrok poremećaja je prirođen, genetski i u našem, mediteranskom podneblju ga ima i do 10% žena (po nekim autorima i više). Razumljiva je Vaša želja da se ”nađe uzrok poremećaja i poduzme liječenje tijekom nekog, po mogućosti kratkog vremena, nakon kojeg ćete biti zdravi”. Na žalost, to u stanju kojeg imate tako ne može. Uzrok je genetski, prirođen i može potrajati godinama a kod nekih žena i za rijeme cijelog generativog perioda. Raspitajte se malo u Vašoj obitelji sa majčine ali i očeve strane – sigurno je netko imao sličnih poteškoća! Uzročnog liječenja dakle nema. Poduzima se liječenje u skladu sa Vašim trenutnim potrebama. Ukoliko ne postoji želja a trudnoćom, u ovom trenutku, tada se najčešće propisuju kontraceptivne tablete koje će izregulirati menstrualni ciklus, normalizirati hormonalni status a u konačnici kod spolno aktivne žene ukoliko ne postoji želja a trudnoćom će postojati i kontraceptivna zaštita. Ovu terapiju treba koristiti do željene trudnoće. Nema nikakve potrebe svakih nekoliko mjeseci prestajati da se provjeri ”je li se sve normaliziralo” jer to u pravilu dovede nakon nekoliko mjeseci ali i kraće na stanje koje je bilo prije početka terapije a time uzrokuje i veliko razočarenje i očaj. Obveza svakog tko sa Vama vodi razgovor o Vašem stanju i prvi puta Vam kod njega propiše kontraceptiva treba kazati da će to trajati…. Kada jednog dana poželite zanijeti tada nakon prestanka uzimanja tableta treba odmah poraditi na tome a ne se mjesecima ”čistiti” od tableta što je vrlo česta predrasuda ( i jedna od ”usmenih predaja” za kavom) koja je posve pogrešna jer uobičajeno kod dosta visokog postotka žena ciklus a i mogućost zanošenja upravo budu najbolji u prvih nekoliko mjeseci nakon prestanka korištenja kontraceptiva. Ukoliko ciklusi ne budu redoviti i ukoliko nema ovulacije tada se ona može stimulirati. Za stimulaciju ovulacije postoje vrlo različiti protokoli i uvijek bi rezultat trebao biti povoljan. Ukoliko nema i koje druge prepreke za zanošenje (bilo kod Vas ili Vašeg partnera) tada do trudoće dođe uobičajeno brzo, već nakon nekoliko mjeseci nastojanja. Sve ovo bi trebao znati i Vaš ginekolog (barem se nadam) i za se to nema potrebe ići drugom specijalisti (ginekolog bi trebao za to biti dovoljan specijalist). Na žalost, vrlo često nema adekvatne komunikacije između mojih kolega i njihovih pacijenata i to postane problem.