Kod Vaše majke postoji promjena na koži spolovila koju smo nekada nazivali kraurozom vulve, a danas se ona zove atofični lichen! - Ordinacija.hr

Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Kod Vaše majke postoji promjena na koži spolovila koju smo nekada nazivali kraurozom vulve, a danas se ona zove atofični lichen!

Objavljeno 21.05.2012.

Kožne promjene

Poštovani, Problem o kojem Vas želim pitati muči moju majku. Ona je rođena 1957. godine, visoka je oko 170 cm i ima 70-ak kg. Ima razvijene higijenske navike. Posljednje dvije godine, otkako je ušla u menopauzu, gotovo konstanto ima problema sa svrbežom u području stidnice. Njezin ginekolog kao dijagnozu je naveo leukoplakiju i dio oko klitorisa joj je kirurški odstranjen. U otpusnom pismu navedena je dijagnoza vulvarna distrofija. Nalaz tkiva je uredan. Međutim, čim se područje oporavilo od zahvata, svrbež se nastavio. Njezin liječnik sada joj je propisao hormonske tablete Activelle, a drugi ginekolog rekao je da je to takav poremećaj i da ne mora značiti da će hormoni pomoći. Znači li to da će kroz neko vrijeme opet morati na odstranjivanje tkiva ili ipak postoje neke terapije? Molim Vas Vaše mišljenje. U nadi da sam uspjela objasniti o čemu je riječ i očekujući Vaš ljubazni odgovor, srdačno Vas pozdravljam. Dolores.

Kod Vaše majke postoji promjena na koži spolovila koju smo nekada nazivali kraurozom vulve, a danas se ona zove atofični lichen. Dijagoza je preuzeta od dermatologa odnosno dermatopatologa jer se zapravo radi o promjeni na koži spolovila. Treba napomenuti da takva promjena može biti prisutna i na drugim lokacijama osim spolovila. Potpuni mehanizam nastanka kožnih promjena ne poznajemo potpuno, ali kod žena je vrlo često prisutna nakon menopauze i može se pripisati deficitu spolnih hormona. No, vjerojatno neću ”razbistriti stvari” kada kažem da se iste promjene mogu pojaviti i kod žena koje još uvijek imaju normalnu funkciju jajnika. No, ipak u većini slučajeva atrofičnog lichena se radi o ženama koje su nekoliko godina u menopauzi. Promjene ne koži mogu biti prekanceroza i na toj podlozi se mogu razviti vulvarne displazije koje, ako ne budu odstranjene ili zaustavljene na vrijeme, mogu rezultirati pojavom karcinoma kože (stoga je u otpusnom pismu Vaše majke i napisano distrofija vulve). Osovni simptom koje žene dovodi na pregled je vrlo neprijatan svrbež kože spolovila (pogotovo noću kada se ”smire i utople”). Osovna terapija kožnih promjena su hormonski preparati i to lokalno, na kožu. Ukoliko se radi o uznapredovalim kožnim promjenama i jakom osjećaju iritacije i svrbeža, tada terapija spolnim hormonima (Activelle koji je preporučen Vašoj majci) bilo da se ona preporuči oralno ili je lokalna kao estrogena krema ili tablete koje se stavljaju u rodnicu nije dovoljna, barem ne za početak. Njome se može započeti u početnim, odnosno blažim slučajevima i tada to može biti dovoljno. Kod uznapredovalih slučajeva lokalno treba primijeniti kortikosteroidne kreme tijekom nekolliko tjedana a na inoznemnom tržištu postoji i preparat androgena u kremi koji djeluje mogo jače nego estrogena krema na ove promjene (takav preparat na hrvatskom tržištu nije registriran). Nakon nekoliko tjedana korištenja kortikosteroidne kreme nakon smirivanja simptoma treba slijedećiih nekoliko tjedana koristiti kombinirao kortikosteroid i estrogenu kremu s tendencijom smanjivanja kortikosteroida. Njih treba koristiti povremeno, kod pogoršanja simptoma. Lokalno terapiju estrogeim preparatima treba nastaviti mjesecima pa i godinama jer ona lokalno na koži vulve neće učiniti ništa štetno. Naime, terapija treba trajati godinama jer ukoliko se ona obustavi nakon nekoliko tjedana sve se vraća na početak. Naravo ukoliko na koži vulve postoje područja koja su sumnjiva na promjene koje bi upućivale na vulvarnu displaziju ili karcinom njih treba kirurški odstraniti i to je vjerojatno bila indikacija za takav zahvat kod Vaše majke.