Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Kosi prijelomi potkoljenice su nestabilni

Poštovani, kćerka mi ima 7 god. i prije tjedan dana je pala i zadobila prijelom potkoljenice te joj ista operirana. Naime radi se o frakturi proksimalne dijafize fibule i frakturi distalne dijafize tibije. Pri operaciji su joj ugrađena dva čavla 3,00mm. Puštena je na kućnu njegu uz gips longetu. Na kontrolnom rtg-u stoji uredna osovina uz blaži pomak obje kosti podkoljenice. Konkretno me zanima koliko u takvim slučajevima traje oporavak i da li mogu ostati neke trajnije posljedice?

Kosi prijelomi potkoljenice su nestabilni i dobro ih je fiksirati. Izbor 2 vijka je dobro rješenje, ne smeta rastu i održava položaj ulomaka. Oporavak je kod djeteta relativno brz – vjerujem da će se brzo ukloniti longeta (možda 5-6 tjedana), no to ovisi o kvaliteti srašćivanja kosti. Definitivnu odluku će donijeti operater nakon kontrolnog RTG-a. Trajnih posljedica, u koliko ne bude komplikacija, ne bi trebalo biti.