Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Lice mi je puno sitnih crvenih prištića i mrljica po obrazima, imam i dosta mitesera, a i dlakavija sam nego ostale cure!

Objavljeno 05.11.2010.

Kožne promjene

Imam 15 i pol godina i moj problem su prištići. Lice mi je puno sitnih crvenih prištića i mrljica po obrazima za koje se bojim da će postati ožiljci, imam i dosta mitesera. Prošle godine sam išla kod privatnih dermatologa i propisali su mi minociklin više puta tijekom godine, stanje bi se popravilo dok ga ne bi prestala piti. Onda bi se sve u vrlo kratkom roku ponovno vratilo i još gore. Isprobala sam puno krema i kao da bi i one pogoršale sve. Preporučena mi je skinoren krema zajedno s minociklinom i sve je bilo ok, no kad ju koristim bez minoc. ne daje rezultate. Nisam koristila hidratacijske kreme jer bi se osjećala "masno" i smatrala da će to još više pogoršati. Sada ipak stavljam kremu nivea control shine. Išla sam na mnogo "čiščenja" koja bi mi pomogla s prištićima, no ostavljala bi mi nove mrlje koje ne bi prolazile više mjeseci. Pila sam tri mjeseca Herbalife shake za koji mi je rečeno da će pomoći no ne znam baš. Činjenica - imam malo jače izraženu dlakavost nego druge cure.

Poštovana,pristup liječenju akne je kompleksan i zahtijeva puno truda i strpljenja. Iz navedenog mogu zaključiti da ste na pravilan način liječeni. Antibiotska terapija se ne može koristiti predugo, ali kroz nekoliko mjeseci je preporučljiva, a mogu se raditi i pauze između dvije serije. Lokalna terapija je izrazito važna i važno je pronaći kombinaciju koja Vam odgovara. Također je potrebno povremeno provesti i medicinsko kozmetičke postupke čišćenja i kemijskog pilinga sa alfa i beta kiselinama što se odlučuje na temelju kliničke slike. S druge strane pojačana dlakavost može upučivati na hormonalni disbalans koji se također mora riješavati. Svakako savjetujem da budete uporni, jer će rezultati sigurno biti dobri uz stručni nadzor dermatologa.