Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Liječenje CIN-a

Objavljeno 16.09.2013.

Ginekološke smetnje

Poštovani, imam 30 godina, nisam rađala, i u četvrtom mjesecu sam radila papa nalaz koji je pokazao gardnerellu, CIN I,SIL niska stupnja,2 stanice do CIN II, plus promjene povezane sa HPV, pod upitnikom. U uputama citologa je navedena kolposkopija koju nisam radila, doktorica mi je dala samo terapiju te da ponovim nalaz u osmom mjesecu što sam i uradila. Papa nalaz od osmog mjeseca je pokazao opet CIN I plus promjene povezane s HPV SUSP., te opet navedena kolposkopija i HPV TIPIZACIJA. Moja doktorica mi je ponovno dala terapiju albothyl vaginalete i hiramicin. Ja sam u razmišljanju, jer nije mi doktorica ništa rekla za kolposkopiju i HPV tipizaciju. Da li da to odradim ili ne, i koja je mogućnost da imam HPV? Molim za vaše mišljenje. Hvala unaprijed.

Idemo redom – nema nalaza CIN-a bez HPV-a jer je uvijek humani papiloma vrius taj koji pokreće taj proces. Dakle, HPV sa ? zaboravite –  sigurno je prisutan HPV.  Ali činjenica da ste bili u konaktu sa nekim od genotipova HPV-a nije nikakvo čudo – 80 % spolno aktivnih žena, a i muškaraca je bilo u kontaktu sa HPV-om dakle više je onih koji jesu bili nego onih koji to nisu. Nema također indikacija za genotipizaciju HPV-a jer kao što rekoh CIN-a bez HPV-a nema a ukoliko će se jednog dana poduzimati neko liječenje ionako će se liječiti CIN a ne HPV . Naime, za viruse danas ne raspolažemo liječenjem odnosno medikamentoznom terapije , a činiti bris kod dijagnoze CIN-a je ”otkrivanje tople vode” – dokazivati nešto što znamo da postoji. Postojanje CIN-a I toleriramo i do godinu dana i tijekom tog vremena najmanje svaki drugi nalaz CIN-a I se spontano povuče bez ikakvog poduzetog liječenja. Tijekom tog vremena nalaze treba ponavljati svakih oko 4 mjeseca. Liječiti prije treba samo u slučaju pogoršanja. U Vašem konktretnom slučaju ponovite nalaz još jedanput za oko 4 mjeseca. Ukoliko bi i tada nalaz bio isti odnosno ako nema pogoršanja tada predlažem učiniti neku od tzv. lokalno destruktivnih metoda liječenja -najbolje tzv. krioterapiju. (naravno ukoliko se nalaz povuče tada ga ponoviti za novih 4 mjeseca). Sa više od 90% vjerojatnosti ishod liječenja će tako biti dobar i nalaz će se povući. Također ne inzistiram da ”pošto-po to” trebate učiniti kolposkopiju- naime ona nije nije ni neprijatna niti bolna ali se obično uz nalaz CIN-a I ne vidi ništa naročito , tako ono da neće za sada, biti ni od kakve naročite koristi. I na kraju predloženo lječenje Hiramycinom te Albothylom Vam neće naškoditi, ali nisam mišljenja da ga je uopće trebalo predlagati jer ne znam na što bi ovi ljekovi trebalo djelovati. Naprosto Vaš organizam ima mehanizme za popravak ovaih promjena na staničnom nivou kakav je CIN I i on će to obično uspjeti, odnosno najčešće to i uspije sam riješiti. Ukoliko se to nebi dogodilo tada se krioterapija pokazala kao naučinkovitije riješenje i ona se uvijetu koristi u liječenju CIN-a već više do 20 godina. Nema medikamenata kojima se to može izliječiti. Sve što se povuče uz medikamentozno liječenje bi se spontano povuko i bez njega.