Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Lupanje srca s navalom vrućine, osjećaj slabosti i panike, znojenje, nemir, nesanica… – je li uzrok ovih simptoma štitnjača?

Objavljeno 07.12.2010.

Ostalo

Moj problem je lupanje srca s užasnom navalom vrućine, osjećajem slabosti i panike, znojenje, nikakav libido, nemir, nesanica i nepodnošenje toplih prostora i vručine općenito (dok je svima ugodno u prostoriji meni je užasno vruće i potrebno mi je izaći na svježi zrak). Te simptome sam prepisivala valunzima (57 god.). Međutim, kako svaki puta završim na hitnoj kada se pojavi lupanje srca (kardiološki nalaz s ultrazvukom srca, holterom i ergonometrijom u granicama normale, osim sto su se javile ekstrasistole). liječnici su me upozorili da napravim hormone štitnjače. Iste sam napravila: T3 1,9 nmol/L, T4 116 nmol/L, TSH 1,25 mU/L i prema referetnim vrijednostima čini mi se da su uredu. Uzv: štitnjača je povećana na račun desnog režnja u kojem se nađe jedna hipoehogena zona s hiperehogenim centralnim odjekom, vel.9,5x5,7 mm. Zanima me da li bi trebala napraviti još neke pretrage glede štitnjače i da li ovi moji problemi potiču od štitnjače? Što mi savjetujete? Zahvaljujem na odgovoru, pozdrav Gagy.

Potrebno je za štitnjaču još učiniti ciljanu punkciju utvrđenog čvora u štitnjači, kako bi se vidjelo kakav je to čvor i je li potrebno odstranjivanje tog čvora, dijela ili cijele štitnjače. Iako su hormoni uredni možete imati čvor tkz. toksični adenom koji može biti jako hormonalno aktivan a preostali dio štitnjače može uredno raditi. Također Vam predlažem učiniti osnovne pretrage krvi sedimentaciju, KKS, željezo, feritin. Na taj način vidjet ćemo jeste li slabokrvni, jer se slične tegobe mogu javiti i kod slabokrvnosti. Ukoliko ste slabokrvni treba istražiti uzrok slabokrvnosti. Ukoliko Vam punkcija i nalazi krvi budu uredni, tada se kod Vas najvjerojatnije radi o paničnom ili panično depresivnom poremećaju. Kod ove vrste psihičkog poremećaja mogu se pojaviti sve tegobe koje ste naveli. Ukoliko to liječnik potvrdi tada ćete dobiti terapiju koja će Vaš problem uz psihoterapiju može efikasno riješiti.