Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Malo niži nalaz FT4 je dijelom i zbog trudnoće

Objavljeno 01.10.2021.

Interna medicina

Imam 40 godina i u prvoj sam trudnoći (29. tjedan) (175 cm i 95 kg). Od lijekova pijem Glucophage 1000 mg (PCOS). TSH mi je u 28. tjednu bio 2.5 (ref. intervali 0.34 - 5.600), a FT4 11.8 (ref. intervali 11.8 - 19.8). Nisam nikad pila terapiju za štitnjaču, a provjeravam je u trudnoći svakih 4 -6 tjedana jer je "grublje strukture", što je utvrđeno pregledom prije trudnoće. Zanima me ovaj FT4 na donjoj granici. Je li to razlog za brigu, dalje preglede s obzirom na treći trimestar trudnoće? 

Iako je obzirom na trudnoću TSH graničan (malo se drukčije interpretiraju nalazi u trudnoći), nadomjesno liječenje levotiroksinom u ovom trenutku nije potrebno. Malo niži nalaz FT4 je dijelom i zbog trudnoće zbog utjecaja glavnog trudničkog hormona beta hCG. Ultrazvučni nalaz koji opisuje grublju strukturu, neizravan je pokazatelj kroničnog upalnog stanja poznatijeg pod imenom Hashimotov tireoiditis. Kroz preostali tijek trudnoće, savjetujem još jednom kontrolirati TSH i FT4, za nekih 5 do 6 tjedana, a svakako unutar 2 do 3 mjeseca iza poroda.