Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Miomi su maleni i ne predstavljaju nikakav problem

Objavljeno 26.09.2016.

Ginekološke smetnje

Poštovani, imam 35 godina, na zadnjem ultrazvuku mi je ustanovljeno tri mioma prema nalazu: sprijeda istmicno intramuralno submukozni miom 16x16 mm, subserozno sprijeda miom 14x12 mm, straga subserozno istmicno 29x14 mm. Doktor kaže da su miomi na nezgodnom mjestu i da ne preporuča operacije zbog toga sto nisam rađala, a operativni zahvat može izazvati kako kaže veliko krvarenje i odstranjenje maternice.To me je jako zabrinulo zato sto želim djecu. Terapija tablete Esmya 3 mjeseca,pa pauza,pa opet 3 mjeseca tablete. Da li s ovakvim miomima mogu ostati trudna? I koliko je veliki rizik operacije za uklanjanje ovakvih mioma? Hvala

Veličina Vaših ioma posve sigruno nije nikakav problem – jer svi Vaši miomi su maleni! Od 3 mioma koje ste nabrojali da imate, 2 subserozna mioma svojom veličinom i smještajem posve sigurno ne predstavljaju nikakav problem i za njih će liječenje biti potrebno samo ukoliko bi tijekom slijedećih mjeseci i godina znatije rasli. To se ne može ”proreći” unaprijed. To će pokazati vrijeme. Potencijalno jedino 3. navedeni, submukozni miom može raditi probleme bez obzira na svoju veličinu. Submukozni miomi su smješteni pod sluznicom koja oblaže unutrašnjost maternice (endometrij) i uzrokuju pojavu produženih i obilnilh u pravilu menstrualnilh krvarenja a mogu kompromitirati i rast trudnoće ukoliko do nje dođe. Ne navodite imate li takvih problema. Ukoliko ih nemate tada tada možete i bez ikakvog terapijskog postupka ići u trudnoću ukoliko to planirate u skoro vrijeme. Ukoliko trudnoću ne planirate uskoro, tada treba kroz neko vrijeme pratiti da li miomi rastu ili ne. Ukoliko se pojave problemi sa menstrualnilm krvarenjem to će značiti da submukozni miom raste i tada će ga trebati opserativno odstraniti, Nikako se ne bilh složio da je do opasna operacija tijekom koje ćete krvariti i ostati bez maternice. Uz histeroskopske tehnike operiranja odstranjivanje Vašeg submukozog mioma nebi trebao biti naročiti problem i ta operacija će sa velikom vjerojatnošću završiti dobro i nakon nje ćete moći uspješno zanijeti. Kao što rekoh na preostala 2 subserozna mioma koja imate možete slobodno, za sada, zaboraviti i ponašati se kao da ih nema. Terapija Esmyon koja Vam je preporučena potencijalno može djelovati na rast mioma ili čak i njihovo smanjenje ali ne i potpuni nestanak ali je skupa (koštat će Vas više tisuća kuna) i na kraju , mišljenja sam da Vam, za sada, nije potrebna. Histeroskopsko dstranjivanje malenog submukozog mioma je mnogo jednostavniji pa i jeftiniji postupak koji trajno rješava problem što sa Esmyom ne možemo garantirati. U slučaju pojave novih mioma, njihovog znatnijeg porasta još uvijek se može započeti terapije Esmyom.