Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekološke smetnje

Moguće je i bez nalaza hormonalnih pretraga propisati hormonalne kontraceptive

Objavljeno: 23.07.2018.

Poštovani, zbog izostanka menstruacije po 2-3 mjeseca te pojačane dlakavosti otišla sam na pregled te mi je na osnovu ultrazvuka dijagnosticiran PCOS (oba jajnika). Nisam spolno aktivna. Dala mi je Duphaston za izazivanje menstruacije, te zatražila laboratorijske nalaze (krvna slika, urin, transaminaze, urea, kreatinin, koagulogram), kako bi mi prepisala kontracepciju za reguliranje ciklusa i smanjenje dlakavosti. Nalazi su uredni, izuzev leukocita koji su povećani 9,92 (ref.vr. 9,70), limfociti 3,52 (ref.vr. 3,35), eozinofili 0,45 (ref.vr. 0,43), te fibrinogen je nešto nizi 1,94 (ref.vr. 2,2-3,7). Da napomenem da nije uopste tražila nalaze hormona. Nadalje na konstulovanju oko nalaza rekla je da je taj nizak fibrinogen problem i da mi zbog toga ne može dati kontraceptiv, pa da ponovim gore navedene nalaze za nekih 20-ak dana, a da od 16-26 dana ciklusa ponovo pijem Duphaston kako menstruacija ne bi preskočila ponovo. Moje pitanje glasi da li bez uvida u stanje hormona može prepisati kontracepciju, jer ako sam dobro upućena obično su potrebni i ti nalazi pored osnovnih kako bi se odredila adekvatna terapija? I zašto je nizak fibrinogen problem u konkretnom slučaju? Sto se leukocita tiče, znam da su povišeni znak upale, ali ja nemam nikakve tegobe, osjećam se dobro. Hvala.

Smješteno u Ginekološke smetnje

Moguće je i bez nakaza hormonalnih pretraga propisati hormonalne kontraceptive ukoliko postoji klinički i ultrazvučni nakaz koji ukazuje na sindrom policističnih jaknika
Jasno, bilo bi idealno učiniti i hormonalne testove.
Nalazi koje imate nisu kontraindikacija za liječenje hormonalnim kontraceptivima, a da Vam je fibrinogen visok uslijedila bi obrada koagulacije. Ipak, bilo bi pristojno postupiti po naputku Vaše liječnice.
Malo povišeni leukociti nisu problem ukoliko nemate nikakvih tegoba, možda ste ipak imali kakvu blagu upalu.