Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Mollusca contagiosa ili moluska je bradavičaste tvorbe voštano bijele boje poput perli (može biti i žute i roze boje), a istiskanjam se može dobiti sirasti sadržaj!

Objavljeno 02.05.2012.

Kožne promjene

Poštovani,Imam dijete, djevojčicu od dvije i pol godine i prije koji mjesec na butu desne noge pojavile su se dvije male izrasline-prozirno bijele boje koje izgledaju kao virusne bradavice. Nakon nekog vremena vidjeli smo da dijete ima još dvije na tjemenu koje je pretpostavljamo prenijela dodirom. Zabrinuti otišli smo pedijatru i on nam je rekao da ne poduzimamo ništa, eventualno da ih na glavi prašimo puderom da se suše, a ove na nozi da tretiramo ako želimo s kapima Rosopasa, što smo i učinili! Unazad mjesec dana jedna od bradavica na glavi je dosta narasla i postala roza do crvenkaste boje, i iako je dijete jako pažljivo i ne dira ih, verojatno u spavanju ili kapom došlo je do zakinuća iste. Primijetila sam kapljicu krvi na plahti. Tada se stvorila krasta i tako to stoji do danas. Drugi dio koji nas brine jest taj da su se sada namnožile četiri bradavice (ili izrasline) jedan do druge na nozi, i primijetila sam par jako sitnih po nozi i stražnjici. Koža oko te četiri veće bradavice na butu je postala crvena i one izgledaju kao da su se upalile! Jedna od njih da probam jasnije objasnit izgleda kao upaljena bubuljica (crveno brdašce s bijelim vrhom). Sve me to jako brine jer dosadašnje iskustvo viđenih bradavica na drugim ljudima mi ne izgleda tako. Molim vas za pomoć!Hvala unaprijed,Zabrinuta mama!

Poštovana,prije svega trebate otkloniti zabrinutost, jer ona često našteti više od onoga radi čega smo zabrinuti. Prema Vašem detaljnom opisu radi se o virusnim bradavicama,najvjerojatnije pojavi specifičnih bradavica koje nazivamo Mollusca contagiosa ili jednostano moluske, a najbolje je da to pregledom potvrdi dermatolog. Moluske su bradavičaste tvorbe voštano bijele boje poput perli ali mogu biti žute i roze.Vrh bradavice često je udubljen, a istiskanjam se može dobiti sirasti sadržaj. Smještene su na mekim područjima kože koja je podložna trljanju ili svrbežu, dakle na ekstremitetima, trupu i glavi, a karakteristično se nikad ne viđaju na dlanovma i tabanima za razilku od “običnih bradavica”. Često je prisutan svrbež pa ih djeca tako rane ili inficiraju, ali i prenose na druge dijelove tijela. Uzročnik je virus, a prenosi se direktno ili in direktno s čovjeka na čovjeka ili prije spomenutom autoinokulacijom (svrbež). Bolest je samoizlječiva i prolazi spontano za 6-12 mjeseci, a kod nerazvijenog dječjeg imunološkog sustava može potrajati i dulje. Liječi se radi epidemioloških (sprečavanje prijenosa), estetskih i medicinskih razloga (svrbež, mogućnost upale). Kao i kod svih virusnih infekcija nema uzročnog lijeka, ali virus živi u površnom sloju kože pa odstranjivanjem bradavice odstranjujemo i njega što vodi izlječenju. U tu svrhu upotrebljavamo niz “narodnih recepata”eteričnih ulja ili Rospasa koje ste i vi upotrebljavali. Prednost ovakvog konzervativnog liječenja pogotovu kod djece je što ne boli. Krioterapija (zamrzavanje tekućim dušikom)i ekskohleacija (struganje oštrom žlicom) su učinkovitije metode liječenja i provodi ih dermatolog. Stoga još jednom, otklonite zabrinutost i javite se dermatologu.Lijep pozdrav,dr.Ćular.