Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Multipli miomi uterusa

Objavljeno 22.07.2015.

Ginekološke smetnje

Poštovani, 30.06.2015. radila sam MR zdjelice i nalaz je slijedeći: "Kod MR zdjelice na učinjenim sagitalnim, koronarnim i trensverzalnim presjecima primjenom različitih tehnika snimanja uterus je u antverziji sa vidljivom ekspanzivnom tvorbom uz dorzalnu stjenku i desno mješovitog intenziteta signala veličine oko 52x90 mm koja se inhomogeno postkontrastno imbibirala. Ciste u području cerviksa. Nekoliko hipointenzivnih tvorbi najveća promjera oko 9,4 mm, bez postkontrastne imbibicije. " ZAKLJUČAK: Multipli miomi uterusa sa najvećim subseroznim desno. Molim Vas ako mi možete pojasniti nalaz, da li bi trebala učiniti operaciju jer se miom povećao i kolika je opasnost da pređe u zloćudnu tvorbu u slučaju odgađanja operaciju. Strah me je jer mi je ginekolog rekao da će operacija i oporavak biti teški zbog položaja mioma. Ne znam što da radim. S nestrpljenjem očekujem Vaš odgovor i unaprijed zahvaljujem!

Miom  veličine koju opisujete 52x90mm, postoji sigurno i 3. dimenzija koju ne navodite, biste svakako trebali operirati, pogotovo ukoliko on raste. To je već dosta veliki miom i vjerojatno će rasti i dalje! Maligna alteracija mioma u miosarkom je moguća premda je ona vrlo rijetka i ne možemo je posve isključiti kod velikih mioma koji brzo rastu. To je dodatna indikacija za Vaš operativni zahvat no ponavljam to je ipak vrlo rijetko. Nije mi jasna napomena Vašeg ginekologa kako će operacija biti teška zbog položaja mioma budući da se navodi kako je on subserozno na stražnjoj stjenci  dakle na površini maternice koja je iz trbuha vrlo lako dostupna i tu nema ničega što bi bilo teško dostupno. Zbog veličine malo je vjerojatno da će se miom moći operirati laparoskopski preda ukoliko prvo konzultirate iskusnog laparoskopskog kirurga niti tu mogućost posve ne isključujem budući je miom subserozno što je najbolji mogući smještaj za operaciju. Ukoliko se ne bude  moglo operirati laparoskopski bit će učinjena klasična operacija uz rez na trbušnoj stjenci (laparotomija). No, kao što rekoh, ne očekujem niti probleme niti bilo kakav težak oporavak. Uopće ne razumijem zašto je to rečeno!  Navodi se da ima i nekoliko drugih manjih mioma promjera manjeg od 1 cm. Oni vjerojano neće biti niti ostranjivani ukoliko posebno ne smetaju što je malo vjerojatno.