Na osnovu toga što je menstruacija izostala 2 mjeseca u 43. godini se nikako ne bi moglo zaključiti da biste bili u menopauzi pa čak i u perimenopauzi! - Ordinacija.hr

Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Na osnovu toga što je menstruacija izostala 2 mjeseca u 43. godini se nikako ne bi moglo zaključiti da biste bili u menopauzi pa čak i u perimenopauzi!

Objavljeno 13.03.2012.

Ginekološke smetnje

Imam 43 godine. Menstruacija mi kasni 2 mjeseca, imam pojačan PMS već duže vrijeme. Da li se radi o početku menopauze i koje je pretrage potrebno napraviti da se utvrdi isto. Kakav je stav u vezi nadomjesne hormonske terapije, koje su prednosti, a što nedostaci?

Na osnovu toga što je menstruacija izostala 2 mjeseca u Vašoj 43. godini se nikako ne bi moglo zaključiti da biste bili u menopauzi pa čak i u perimenopauzi (razdoblje koje nekoliko godina predstoji menopauzi) . To naravno nije nemoguće ali je posve malo vjerojatno. Dapače, ukoliko imate redoviti spolni život prije bih pitao jeste li učinili test na trudoću jer u Vašim godinama je to još uvijek mogo vjerojatnije od menopauze. Ukoliko je mogućost trudnoće isključena, tada se mnogo vjerojatnije radi o poremećaju u radu jajnika odnosno izostanku ovulacije što se može desiti (a i događa se) svakoj ženi tijekom generativne dobi češće ili rjeđe. Treća pokušati gestagenim hormonima regulirati ciklus odnoso rad jajnika što će najvjerojatnije uspjeti. Tek ukoliko to nebi uspjelo, odnosno ukoliko nakon primjene gestagena ne biste dobili krvarenje tada se može razmisliti o daljoj dijagnostici. Ukoliko na gestagene dobijete krvarenje tada nikakva dalja dijagostika nije potrebna. Takvi poremećaju ciklusa se mogu događati od vremena od vremena i ne smatramo to naročitim problemom. Što ste dublje u četrdesetima broj ovakih poremećaja će biti nešto veći nego li ranije. Menopauza (posljednja menstruacija) će nastupiti gotovo uvijek nakon što i po nekoliko godina ciklusi budu manje ili više neredoviti. No, kada će nastupiti menopauza ne možemo nikada kazati unaprijed već samo unatrag a to će biti kada nikakvog krvarenja neće biti godinu dana. Gotovo se nikada ne dogodi da ciklusi i krvarenja idu redovito i da prestanu i nakon toga gotovo. Kada jednog dana budete dokazano u menopauzi i ukoliko budete imali jake menopauzalne smetnje (valovi vrućine nesanice, depresivno raspoloženje što su samo najčešći) tada ćete dobiti nadomjesno hormonsko liječenje, čega se ne treba bojati.