Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Najčešći uzrok ranih spontanih pobačaja u prvom trimestru su slučajne pogreške u vrlo brzoj staničnoj diobi odnosno brzom raslu i razvoju zametka u ranoj trudnoći

Objavljeno 14.01.2014.

Ginekološke smetnje

Pozdrav, imam 21 godinu, imala sam spontani pobačaj (missed ab.) u 8.tj. trudnoce (prva trudnoća), imala sam bakterije u mokraći, najvjerovatnije da je to uzorak pobačaja, tako mi je rečeno, kiretaža prošla uredu, prvi pregled sve ok, krvarenje prestalo, sad očekujem menstruaciju. doktorica mi je rekla da sačekam 3 mjeseca prije iduće trudnoce, ali ono što mene zanima nije mi rekla pa ću vas sada pitati. Da li bi trebala nešto napraviti prije iduće trudnoće zbog onih bakterija ili tek kad ostanem trudna mogu nešto konzumirati da ih opet ne dobijem da ne bi završilo isto, jer jako želim dijete i neda mi se opet prolaziti kroz isto,. hvala vam unaprijed na odgovoru, ako vam još nešto treba od podataka mogu vam reći ako znam naravno.. Lijep pozdrav.

Nisam pretjerano uvjeren da je urinarni infekt odnosno bakterijska infekcija uzrok Vašeg ranog spontanog pobačaja u 8. tjednu trudnoće, odnosno to je malo vjerojatno. Najčešći uzrok ranih spontanih pobačaja u prvom trimestru (gotovo 60-70% odnosno 2/3 uzroka) su slučajne pogreške u vrlo brzoj staničnoj diobi odnosno brzom raslu i razvoju zametka u ranoj trudnoći. Dakle radi se o hiru prirode (priroda je kažu savršena no u njoj postoji i zakon slučajnosti odnosno kaosa) . Sada , nakon trudnoće trebate prekontrolirati nalaze urina i ukoliko su uredni nije potrebno poduzimati ništa. Ukoliko imate česte urinarne infekte tada prije trudnoće treba staviti stanje pod kontrolu odnosno urin sterilizirati profilaktičkom terapiju uroantisepticima koji se mogu nastaviti koristiti i tijekom trudnoće (npr. Ninur). To se prije svega radi radi Vašeg zdravlja i mogućeg oštećenja Vaših bubrega a djelovanje na Vašu trudnoću je samo indirektno i to eventualno može komplicirati kasniju a ne ranu trudnoću. Tijekom nadzora svake trudnoće, zbog sklonosti trudnica uroinfektima ionako stalno tragamo za uroinfektima (to je ”ono kada mokrite u čašu kod svakog pregleda”) i ukoliko se nešto nađe tada svaki takav uroinfekt treba pedantno liječiti ili provoditi kemoprofilaksu. To je abeceda nadzora normalne trudnoće.