Nalaz demineralizacije kostiju ne mora odmah treba biti razlog za uzimanje dodatnih količina kalcija, kojeg u pravilnoj prehrani ima dovoljno! - Ordinacija.hr

Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Nalaz demineralizacije kostiju ne mora odmah treba biti razlog za uzimanje dodatnih količina kalcija, kojeg u pravilnoj prehrani ima dovoljno!

Poštovanje! Rođena sam 1954 godine. Imam deminerilazaciju kostiju, pijem Ca dodatke ali kako da obranim srce od Ca-naslaga? Čula sam za vit K2, pa i za Magnezijum hlorid, da li mogu da prekinem naslaganje Ca? Pritisak mi je 160/95, a sad još uzimam i Ca dodatke, bojim se da ću još više taložiti Ca, kako u arterije, tako i u srce. Zahvalila bih se na Vaš odgovor.

Nalaz demineralizacije kostiju ne mora odmah treba biti razlog za uzimanje dodatnih količina kalcija, kojeg u pravilnoj prehrani ima dovoljno. Zato preporučam da se najprije naprave laboratorijski testovi, koji će pokazati stanje metabolizma kalcija u organizmu. To bi prije svega bilo: kalcij i fosfor u serumu i 24 satnom urinu, beta cross laps, osteokalcin, alkalna fosftaza. Pa ovisno nalazu laboratorija i denzitometrije (koju ste nadam se napravili) odrediti terapiju u suradnji s endokrinologom ili fizijatrom.