Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Nalaz vađenja hormona

Objavljeno 11.02.2015.

Ginekološke smetnje

Pozdrav! Imam 24 godine,166cm visoka, 62kg teška. Zbog konstantno neredovitih menstruacija i problema s aknama upućena sam na vađenje hormona. Rezultati su sljedeći: 5dc LH 5.2 IU/L (2.1-10.9) FSH 8.5 IU/L (3.9-8.8) Testosteron 1.6 nmol/L (0.3-2.6) Prolaktin 612 mIU/L (71-566) 21dc Progesteron 1.5 nmol/L (12.1-49.4) T3 1.83 nmol/L (1.20-2.80) T4 123.71 nmol/L (78.38-157.4) TSH 1.19 mIU/L (0.34-5.60) Zanima me vaše mišljenje s obzirom na rezultate? Hvala

Vrijednosti hormonskih nalaza koje navodite  govore u prilog ciklusu bez ovulacije  a posljedica je upravo nepravilan menstruacijski ciklus kojeg kažete da imate a akne su isto posljedica.  Nalazi se i povišeni nivo prolaktina, hormona stresa  čije  povišene vrijednosti same po sebi mogu uzrokovati poremećaj u radu jajnika  što se u najblažoj varijanti može manifestirati kao ciklus bez ovulacije, a kako vrijednosti prokatina rastu to može izazvati i potpuni prestanak rada jajnika i izostanak menstruacije (amenoreja).  Ukoliko u ovom trenutku ne postoji želja za zanošenjem odnosno trudnoćom tada je prva terapijska linija propisivanje kontraceptivih tableta (bez obzira na to trebale li kontracepciju ili ne) koje će izregulirati menstrualni ciklus te povoljno djelovati na akne.  Ukoliko se vrijednosti   prolaktina, koje treba ponoviti, ne budu normalizirale ili budu još rasle tada treba učiniti endokrinološku obradu nakon čega se propisuje preparat za normalizaciju vrijednosti ovog hormona- bromokriptin odnosno Bromergon. Ponekad i sama normalizacija vrijednosti prolaktina može biti dovoljna za regulaciju rada jajnika i normalizaciju menstrualnog ciklusa.