Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Ne mogu razlučiti da li je u Vašem slučaju riječ o angioedemu ili tako jakom dermatitisu da izaziva otok lica i kapaka

Objavljeno 27.01.2014.

Kožne promjene

Poštovani, unatrag tri mjeseca muku mucim sa alergijama. Barem mislim da se radi o alergiji jer do sada testovi nisu ništa pokazali. Lice mi natiče, crvene fleke koje peku i svrbe ( čelo, brada, ispod nosa, kapci i lijeva i desna strana lica od obrva do brade). Ima dana kad ne izlazim iz stana koliko jako crveno i natečeno zna bit. Prije nekoliko dana sam se probudila sa natečenim očima-izgledala sam kao da su me pčele izbole. Tablete za alergiju ne pomažu, nema kreme koju nisam isprobala i ništa.. na 2,3 dana se zna povući kao da nikad ništa nije bilo i onda se opet vrati pa sve ispočetka. Vadila sam imunoglobulin E i on iznosi 51.1.. Da li to znaci da se ne radi o alergiji? 2008. sam imala streptokok kojeg nisam izliječila pa me zanima da li je moguće da se preselio sa grla negdje drugdje u organizam i da sad izaziva smetnje? Koje pretrage bi još preporučili? Unaprijed hvala na odgovoru.

Poštovana, Ne mogu razlučiti da li je u Vašem slučaju riječ o angioedemu ili tako jakom dermatitisu da izaziva otok lica i kapaka. No i u jednom i drugom slučaju radi se o alergijskom zbivanju koje zahtijeva ozbiljan pristup i liječenje. Ne znam koji su Vam testovi rađeni, jer ukoliko mislite na osnovne laboratorijske i neke imunološke testove, pa i alergološka testiranja, ona mogu biti posve uredna što ne znači da se ne radi o alergiji. Isto vrijedi i za ukupni IgE. Nadalje, za alergije je karakteristično da recidiviraju i da mogu imati kroničan tijek. Važno ih je liječiti – terapija ovisi o obliku i težini kliničke slike, te kreme i antihistaminici često nisu dovoljni. Ukoliko imate kronično streptokokno žarište, treba ga ukloniti jer može biti provokator različitih stanja i bolesti. Savjetujem liječenje na Klinici, u alergološkoj ambulanti za takva stanja, gdje će se, ukoliko je potrebno nadopuniti obrada i „pojačati“ terapija.