Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekologija

Neizdrživi bolovi u vrijeme mjesečnice

Objavljeno: 22.03.2021.

Žensko, 40 god, visina 175 cm, 77 kg. Moj problem je sljedeći. Unazad godinu dana imam neizdržive bolove u predjelu cijelog abdomena koji se javljaju samo u vrijeme mjesečnice , počinju 2. dan menstruacije i traju 6-7 dana ( koliko mi menstruacija i traje) i s prestankom krvarenja bolovi se povuku. Izgledam onda kao trudnica, cijeli abdomen je bolan na dodir. Od ginekoloških pregleda je napravljen Uzv gdje je uočena cista na jajniku veličine 4×5cm, papa test je bio uredan. Također je napravljen Uzv abdomena za vrijeme menstruacije - nalaz uredan. Nitko ne zna što mi se događa, a mene svaki mjesec boli sve jače i jače, onemogućen mi je rad jer se ne mogu od bolova ni ispraviti, tako da svaki mjesec preležim po 7 dana. 

Smješteno u Ginekologija

Nemam podatak koji lijek koristite za vrijeme mjesečnice. Prvi lijek izbora ukoliko ne nalazimo strukturne promjene u smislu polipa, mioma ili slično su nesteroidni antireumatici (Brufen, Nalgesin, Knavon). Oni se često uzimaju u preniskoj dozi ili nedovoljno često. U vašem slučaju bih preporučio Brufen 600 3-4 na dan prvih nekoliko dana uz postepeno smanjenje na 2x1. Potrebno ga je uzimati nakon obroka, a u slučaju želučanih tegoba dodati lijek za protekciju želučane sluznice. Nužno je da postoji koordinacija ginekologa i liječnika obiteljske medicine. Ukoliko ne bude poboljšanja treba razmotriti upotrebu gestagena, a dolazi u obzir i aplikacija intrauterinig uloška s gestagenskim otpuštanjem. Operativni pristup ostavio bi kao krajnje riješenje. 
U svakom slučaju pristup je individualan i zahtijeva strpljenje dok se ne dođe do poboljšanja ili definitivnog riješenje vašeg problema. 
 

Slična pitanja