Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Nije ništa neuobičajeno da prvih nekoliko ciklusa nakon prestanka korištenja kontraceptiva bude bez ovulacije i stoga menstruacija odnosno krvarenje može malo uraniti odnosno zakasniti

Objavljeno 17.10.2013.

Ginekološke smetnje

Poštovani! Imam 23 godine, visoka sam 172 cm i teška 57 kg. Imam dva problema. Zadnja menstruacija počela je 15.9. Tad sam prekinula uzimati Yasmin pilule. Menstruacija mi još uvijek nije došla. Testirala sam se na trudnoću testom Clear Blue jučer, test je bio negativan. Imam povremene bolove u jajnicima popraćene bijelim iscjetkom bez mirisa. Zanima me, jesu li mi možda kontracepcijske pilule poremetile ciklus? Drugi problem, koji me još više zabrinjava, je kvržica na ruci. Dakle, pred nekoliko dana počela me boljeti unutrašnja strana podlaktice, te mi se razvila kvržica promjera otprilike 1 cm, na mjestu gdje je vena. Vanjskih tragova na koži nema. Kvržica je bolna i na dodir tvrda. Danas su mi počeli prolaziti trnci kroz tu ruku, sve do prstiju. Zanima me je li moguće da se radi o potkožnom čiru? Ili je to nešto drugo? Također me zanima, može li to ikako biti povezano sa Yasmin pilulama koje sam pila prethodnih 8 mjeseci? Unaprijed hvala!

Nije ništa neuobičajeno da prvih nekoliko ciklusa nakon prestanka korištenja kontraceptiva bude bez ovulacije i stoga menstruacija odnosno krvarenje može malo uraniti odnosno zakasniti. To doživljavamo vrlo često, no nije nikakvo čudo i da zanesete već u prvom ciklusu nakon prestanka korištenja kontraceptiva. Ne radi se ni o čemu ozbiljnom ! Također, nije nebitno kakve ste cikluse imali prije početka uzimanja kontraceptiva – da li redovite i neredovite. Ukoliko su oni ranije bilo redoviti, nakon obično 2-3 mjeseca sve će se normalizirati – trajanje a i izgled ciklusa se vati na ono kako je bilo prije početka korištenja kontraceptiva. Ukoliko je pak ciklus i prije bio neredovit tada se ponovno uobičajeno vratimo na ono što ste imali ranije. Ukoliko menstruacija sada kasni samo nekoliko dana pokušajte sačekati još oko tjedan dana. Ukoliko krvarenje u međuvremenu spontano uslijedi neće biti potrebno ništa poduzimati. Ako se krvarenje nebi pojavilo u skoro vrijeme tada će biti potrebno učiniti ginekološki pregled i ultrazvuk čiji nalazi bi očekivano trebali biti uredni. Radi se uobičajeno samo o funkcionalnom poremećaju u radu jajnikakoji nema nikavog organskog traga, i što će se izregulirati preparatom gestagenog hormona. Ovisno o Vašm budućim potrebama ćete se ponašati dalje- ili nastaviti sa korištenjem kontraceptiva ako ne želite zaijeti i trebate kontracepciju odnosno ukoliko su ciklusi i dalje neredoviti i želite zanijeti tada se može dogovoriti postupak stimulacije ovulacije (bez ovulacije nema trudnoće). ”Kvržica” koju opisujete na ruci nema nikakve veze sa korištejem kontraceptiva odosno prestankom njihovog korištenja.