Oko godinu dana od početka spolnog života oko 85 posto muškaraca, a i žena je bilo u kontaktu s ponekim genotipom HPV-a! - Ordinacija.hr

Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Oko godinu dana od početka spolnog života oko 85 posto muškaraca, a i žena je bilo u kontaktu s ponekim genotipom HPV-a!

Objavljeno 12.04.2012.

Spolno prenosive bolesti

Pozdrav :) Zovem se Maja, imam 18 godina. Prvi spolni odnos imala sam prije 8 mjeseci s tadašnjim dečkom. Prekinuli smo, sada imam novog dečka s kojim također imam odnose. Zanima me kolika je mogućnost da mi je jedan od njih prenio HPV, pošto s ni jednim nisam koristila kondom, a prije mene su oba imala spolne odnose s drugim curama... Čitala sam nešto o tome na internetu. I o tome da kada jednom dečko dobije taj virus od cure, nikad ga ne može "iskorijenit". Da li prenošenje ima kakve veze s jačinom imuniteta? I da li ga dečko moče prenijeti samo ako ima vidljive znakove HPV-a na spolovilu (bradavice), tj.da ga u suprotnom ne može prenijeti, jer je virus negdje duboko u stanicama. Ja ne znam da li ga imam, naručena sam krajem 4. mjeseca kod ginekologa (kod kojeg idem po prvi put). I imam još jedno pitanje... Prilikom svakog spolnog odnosa osjećam nekakvu bol i neugodu prilikom brže i dublje penetracije... Da li to ima ikakve veze s vaginalnom infekcijom (gljivicama) koje mi se često znaju pojavljivati-candida? Nadam se skorom odgovoru. Lijep pozdrav! Maja.

Oko godinu dana od početka spolnog života oko 85 posto muškaraca, a i žena je bilo u kontaktu s ponekim genotipom HPV-a. Radi se dakle o virusu koji je jako proširen među ljudima i daleko je više onilh koji jesu bili u kontaktu sa HPV-om nego onih koji to nisu. Dakle, vjerojatnost da ste do sada uz 2 partnera koje ste imali bili u kontaktusa HPV-om je velika. No , to samo po sebi ne znači ništa ! Simptoma infekcije uobičajeno nema. Ukoliko postoje bradavice odnosno kondilomi (što mogu imati i muškarci a i žene) to je siguran dokaz kontakta sa HPV-om no njih ogromna većina onih koji su bili u kontaktu sa genotipom virusa koji ih može uzroklovati zapravo nikada neće dobiti. ”Priča” sa HPV-om obično započne kada se nalazu PAPA nađu promjene na stanicama tzv. pločastog epitela. No, ogromna većina prokuženih (kako se to stručno kaže) neće nikada imati nikakvih poteškoća, niti promjena na stanicama. Morate znati da je naš organizam svakodnevno u kontraktu s brojnim virusima i mikroorganizmima od kojih su mnogi potencijalno i patogeniji odnosno opasniji od humanog papiloma virusa i to samo po sebi na znači ništa. Dapače, za naš imunološki sistem, za njegovo normalno funkcioniranje je potreban stalan ”antigeni podražaj” kako se to stručno kaže. Tako se stimuliraju, odnosno jačaju obrambene snage našeg organizma. Dakle, zaboravite na HPV, kao takav. Učinite redoviti ginekološki pregled i PAPA test. Ukoliko je nalaz PAPA testa uredan tada na HPV možete zaboraviti. Redovito se kontrolirajte kako to bude preporučeno. O ”iskorjenjivanju ” virusa nemojte razmišljati jer se to ne može a nije niti potrebno učiniti. I na kraju, odgovor na Vaše drugo pitanje-spolni odnos može biti bolan kod prisutne infekcije u rodnici. A, da li je imate, to se bez pregleda iscjetka pod mikroskopom ne može kazati.