Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Otežano disanje kroz nos zbog iskrivljenja nosne pregrade i zbog pojačane reaktivnosti nosne sluznice koja lako natiče i time smanjuje prostor za disanje

Objavljeno 11.04.2012.

Problemi dišnog sustava

Imam 22 godine i imam funkcionalnih probelma s nosom. Od svoje 18 godine imam urođenu deformaciju nosa, a operaciju nosa sam imao prije godinu dana (u Berlinu gdje trenutno živim) gdje su mi operirali nosne školjkice koje su mi se zavlačile i proširivale nosnu piramidu iznutra, i dalje to nije bilo to što se funkcije tiče. Doktor koji me je operirao je rekao na kontroli par mjeseci nakon operacije da se moj problem može riješiti jedino tako da mi se povadi sve (piramida, hrskavica) i radi totalna rekonstrukcija, tj. da mi se otkine cijeli nos (ako sam ga ja dobro razumio) s glave i da mi se napravi boksački nos (tim imenom je on to tocno nazvo tako). Rekao mi je da bi trebo po drugi put nos operirati, ali ja se nisam naručio na operaciju jer sam se preplašio kada mi je reko da takva operacija traje dosta dugo pa sam se htio raspitati jer slabo razumijem njemački, barem medicinske izraze). Kakav je to boksački nos i na koji način bi mi doktor vadio, tj. otkinuo nosnu piramidu s glave i pomoću kojeg instrumenta? Da li se to radi s kliještima (kako su mi neki poznanici rekli) ili čekićem? Iskreno, strah me takve operacije pa sam se htio informirati da budem dobro upoznat sa svime, jer ono sto sam ja čuo jest da se radi o traumatskoj operaciji (ipak se nos na lubanji nalazi).

Kod Vas se radi o otežanom disanju kroz nos zbog iskrivljenja nosne pregrade, ali vjerojatno i zbog pojačane reaktivnosti nosne sluznice koja lako otiče i time smanjuje prostor za disanje. Ukoliko je potrebna operacija, onda se operacijom odstrani samo ono što je iskrivljeno, a ne smije se kao rezultat dobiti “boksački nos”. Za točnije i detaljnije operacije trebali bi posjetiti otorinolaringologa čiji jezik dobro razumijete, treba učiniti fibereendoskopiju nosa i sinusa i tada će biti sve jasno što je najbolje za Vas.