Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Pojačan iscjedak i nemogućnost izazivanja mjesečnice unatoč terapiji – moja ginekologinja ne zna što je uzrok problemima!?

Objavljeno 21.05.2012.

Ginekološke smetnje

Poštovani, imam 18 godina, visoka sam 173, imam 55 kg. Imam neredovite menstruacije i kod prvog ginekološkog pregleda prije 2 godine ginekologica mi je ustanovila da imam policistične jajnike. Oko 10 mjeseca počela sam krvariti tijekom spolnog odnosa i krvarenje je postalo sve obilnije, ginekologica mi je napravila briseve na spolne bolesti bakterijske, virusne i gljivične i svi su nalazi bili uredni. Rekla je da ne zna o čemu se radi i prepisala mi vaginalete i antibiotike per os, krvarenje je prestalo. Međutim, u posljednja 2 mjeseca iscjedak mi se pojačao i njegov miris je neugodan i jakog je inteziteta, a uz to mjesečnicu nisam dobila od 29.0. Sve sam to rekla svojoj ginekologici, napravila mi je ginekološki pregled i ultrazvuk i sada kaže da nemam policistične jajnike nego da su to nezrele stanice jajnika tj. da je to primarna disfunkcija jajnika. Prepisala mi je duphastontablete 2x1 10 dana, popila sam sve tablete i mjesečnicu još nisam dobila. Dobila sam uputnicu za nuklearnu medicinu i da izvadim spolne hormone kada dobijem mjesečnicu 3. ili 4. dan, znači ne mogu ih izvaditi dok ne dobijem mjesečnicu. Brinem se a moja ginekologica za većinu problema ne zna što je uzrok. I moj problem s iscjetkom je zanemarila i nije mi ništa za to rekla. Molim vas pomozite mi. Unaprijed hvala.

Naveli ste nekoliko zbivanja, odnosno problema, koji jedan sa drugim nužno ne moraju imati veze. Ukoliko imate neredovite menstrualne cikluse (valjda ”oduvijek”, o tome ne pišete) i ukoliko i sada već nekoliko mjeseci nemate menstruaciju tada je kod Vas sasvim sigurno rad jajnika poremećen. Kada kažete da je rečeno da se radi o nezrelim stanicama jajnika, odnosno primarnoj disfunkciji jajnika – ja takve dijagnoze u svom radu do sada nisam čuo, odnosno naučio. Kod Vas se moguće radi o stanovitom obliku sindroma policističnih jajnika (naime, najčešće postoje netipične odnosno neklasične kliničke slike ovog sindroma) odnosno postoji izostanak ovulacije a posljedica su nepravilni ciklusi odnosno krvarenja. Kada navodite da je prije 2 godine postavljena dijagnoza sindroma policističnih jajnika a sada da to više kao nije tako, trebalo bi znati na osnovu kojih dijagnostičkih kriterija je to učinjeno. To se u svakodnevnoj praksi najčešće čini samo na osnovu ultrazvučnog izgleda jajnika, što naravno nije dovoljno. Navodite da Vam je u jednom trenutku preporučeno uzeti 2×1 tbl Duphastona tijekom 10 dana. Radi se o preparatu gestagenog hormona, a taj postupak zovemo gestagenskkm testom. Ne navodite kada je to bilo. Nakon toga postupka biste, najkasnije 14 dana nakon posljednje tablete, trebali dobiti krvarenje. Ukoliko ga ne dobijete tada se sve nakon nekoliko tjedana može i ponoviti. Ukoliko se krvarenje ne pojavi niti nakon ponovljenog postupka, tada treba učiniti hormonske pretrage neovisno o tome što krvarenje niste dobili. a nalazima se treba javiti subspecijalisti iz ginekološke endokrinologije koji će odrediti kako dalje. Sadašnji iscjedak neprijatnog mirisa kojeg imate je vjerojatno posljedica infekcije, odnosno umnažanja u rodnici bakterije kojia se zove Gardnerella vaginalis. Ne radi se ni o kakvoj spolno prenosivoj bakteriji niti opasnoj infekciji. Ona je kao dio vaginalne flore vrlo često prisutna u rodnici u manjoj količini i tada ne uzrokuje nikakve smetnje. Kod višemjesečnog izostanka menstruacije i/ili kod neadekvatne a to znači pretjerane, higijene ova bakerija se namnoži u većoj količini u rodnici što uzrokuje iscjedak neprijatnog mirisa. Obično je prva reakcija na taj simptom još ”veća higijena” što samo pogorša simptome. Liječenje treba provesti antibiotskom kremom (klindamicinska krema) nakon čega povremeno koristiti probiotske preparate u vidu vaginaleta koje će održavati adekvatnu vaginalnu floru ( aktobacili) te kiselost i tako sprečavati da se gardnerella namoži u većoj količini. Eto, nadam se da sam nešto pomogao ovim tumačenjima.