"Pojačani ispadi" vlasi koji ne rezultiraju prorjeđenjem, obično su fiziološki i prolaznog su karaktera! - Ordinacija.hr

Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: “Pojačani ispadi” vlasi koji ne rezultiraju prorjeđenjem, obično su fiziološki i prolaznog su karaktera!

Objavljeno 21.05.2012.

Problematično vlasište

Poštovanje,Imam 23 godine, 61 kg. Unazad par mjeseci imam problema s povećanim opadanjem kose cijelog vlasišta. Oduvijek sam imala dugu, gustu kosu. Sada je došlo do prorjeđenja koje još nije vidljivo. Radila sam krvnu sliku, pregled štitnjače-sve uredno. Na ginekološkom pregledu, nakon razgovora s ginekologom i ultrazvuka, utvrđen mi je policističan jajnik (3 ciste), bez vađenja spolnih hormona. Da napomenem, nikad nisam imala problema s menstrualnim ciklusom, menstruacija je svaki mjesec uredna. Dermatolog mi daje dijagnozu Effluvium capillorum i.o, kaže da nema potrebe za daljnim pretragama i prepisuje Anastim losion kroz tri mjeseca. Mene interesira da li je to dovoljno? Rečeno mi je da mi kosa ne ispada iz korijena (makar je korjen vidljiv na kraju svake vlasi).T rebam li tražiti drugo mišljenje, pronaći neki unutarnji razlog, jer sumnjam da mi mazanje vlasišta može pomoći.

 Poštovana,Vi imate dojam da vlasi pojačano ispadaju, iako – i po vašem sudu, i po kliničkoj procjeni dermatologa (s obzirom da na kraju dijagnoze stoji i.o. (in observationem – u promatranju) – nije objektivno vidljivo prorjeđenje vlasišta (što bi kod “pravog” efluvija bilo za očekivati s obzirom da proces traje nekoliko mjeseci – dakle, dovoljno dugo da rezultira prorjeđenjem). Kliničar je unatoč “nedostatku dokaza” uvažio vaš subjektivni dojam, i zatražio određene pretrage tj. isključio najvažnije i najčešće uzroke ispada kose i dao vam preparat koji smanjuje ispad vlasi. Mišljenja sam da je to dobar put, i da, za sada, nije potrebna nikakva daljnja obrada i terapija. Ovakvi “pojačani ispadi” vlasi koji ne rezultiraju prorjeđenjem, obično su fiziološki i prolaznog karaktera, no ukoliko se ispad nastavi, svakako preporučam daljnje pretrage.