Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Poremećaj u radu jajnika (neredoviti menstrualni ciklus) može varirati u pojavnosti od jedne krajnosti da krvarenja slijede u razmacima od petnaestak dana pa do druge krajnosti da ona izostaju i do nekoliko mjeseci!

Objavljeno 29.11.2010.

Ginekološke smetnje

Već punih 8 godina nemam redovito menstruaciju. Od prvog poroda idem kod ginekologa i sada mi je rekao da mi jajnici dobro ne rade, da mi je to uzrok nestanka ali me nigdje dalje nije uputio. Što da radim? Već 8 godina sam na dabrostonima, molim vas pomozite jer me strah da ne bi bilo posljedica. Unaprijed zahvaljujem.

Kada kažemo da postoji poremećaj u radu jajnika, što Vi opažate kao neredoviti menstrualni ciklus, treba reći da on može varirati u pojavnosti od jedne krajnosti da krvarenja slijede u razmacima od petnaestak dana pa do druge krajnosti da ona izostaju i do nekoliko mjeseci. Točne uzroke stanja koje može potrajati i godinama ne znamo, a najčešće se radi zapravo o poremećajima koji nisu smješteni u jajnicima, nego u jajnicima nadređenim centrima u bazalnom dijelu mozga koji rukovodi menstruacijskim ciklusom, odnosno radom jajnika. Radi se o vrlo kompleksnim mehanizmima hormonske međuigre između hipotalamusa, hipofize i rada samih jajnika od kojih svaki dio ovog složenog mehanizma proizvodi hormone koji utječu jedni na druge. Radi se o stanju koje se ne može liječiti, npr. poput gnojne angine a to bi značilo uzet ćete ”te i te tablete” i ciklus će se nakon toga regulirati. Radi se o funckionalnom poremećaju u radu i najvjerojatnije, premda to ne navodite, Vaš organski nalaz na jajnicima je posve uredan. Ovisno o Vašim trenutnim potrebama treba dogovoriti i način regulacije ciklusa. Ukoliko želite zanijeti, tada treba ovulaciju stimulirati, što se različitim lijekovima može učiniti vrlo uspješno. Ukoliko pak ne želite zanijeti i trebate kontracepciju, tada treba preporučiti uzimanje kontraceptivnih tableta, a ukoliko pak kontracepcija nije potrebna tada se ciklus može regulirati i samo upotrebom gestagena (navodite da ste uzimali Dabroston – to je jedan od gestagenih preparata – ima ih više na tržištu!). Nakon prestanka terapije bilo kontraceptivima ili prepratima gestagenih hormona, stanje se može vratiti na ono isto kao i prije terapije, a to je neredoviti ciklus, ali u jednom trenutku se sve može i regulirati i normalizirati. Na žalost, kada će se sve normalizirati ne može kazati nitko!