Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Problemi s vidom

Poznato je da stalno nošenje naočala uzrokuje brzo navikavanje oka

Objavljeno: 30.01.2018.

Pozdrav! Ukratko, zanima me kada nositi naočale za daljinu. Imam dioptriju -1 i -0,75. Na svakom liječničkom pregledu dobijem druge informacije. Nekad mi je rečeno da naočale nosim samo kad trebam i naravno u vožnji, a drugi put mi kažu da ih nosim stalno. Zanima me kada ih treba ustvari nositi tako da se dioptrija sto sporije mijenja. Unaprijed hvala!

Smješteno u Problemi s vidom

Poštovani, za tako malo dioptriju kao što je Vaša, nije potrebno stalno nošenje naočala. Naravno, u vožnji, naročito sumrak i noću je potrebno nositi naočale radi preciznijeg vida.

Za sve druge potrebe neka Vas vodi zdrav razum (ako ste 8 sati za računalom i osjećate naprezanje oka ili titranje slike, naravno da ćete nositi naočale da olakšate gledanje, također ako sjedite daleko u kazalištu stavit ćete naočale da bolje vidite ekspresiju – izraz lica.) Poznato je da stalno nošenje naočala uzrokuje brzo navikavanje oka, pa svaka nova kontrola donosi povećanje dioptrije makar za 0,25 dioptrije. Ja sam od onih koji do -1,00 dioptriju dopuštaju pacijentu povremeno nošenje naočala.