Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Prevođenje radiološkog nalaza na hrvatski jezik neće imati puno smisla, a bez razgovora s pacijentom i detaljnog kliničkog pregleda!

Želio bih znati značenje ovog nalaza :"Na snimcima c. kičme vidi se sitni osteofit na C5 kraljesku sprijeda uz donju plohu. Ostali nalazi na c.kičmi je u granicama normale.I.v. prostori uredni. Manji kalcifikat u mekim tkivima vrata lijevo." I koji su simptomi ? Hvala.

Poštovani gospodine,i ranije sam znao odgovarati na slična pitanja čitatelja, pa i sada moj odgovor neće biti puno drugačiji. Puko prevođenje radiološkog nalaza na hrvatski jezik neće imati puno smisla, a bez razgovora s pacijentom i detaljnog kliničkog pregleda. Nalaz koji ste naveli ne mora značiti ništa ili može značiti degenerativne promjene diska između 5. i 6. vratnog kralješka. Prema tome, i simptomi mogu varirati od nikakvih pa do značajnih bolova u vratu, sa ili bez širenja u ramena i ruke. Dakle, ako imate bolove u vratu preporučam Vam da obavite pregled kod nekoga od liječnika koji se bavi kralježnicom. Liječnik će Vam, nakon razgovora s vama i kliničkog pregleda, moći pravilno protumačiti ovaj radiološki nalaz.Srdačan pozdrav, Dr Dražen Kvesić