Pronađena bakterija E.Colli sasvim sigurno nije razlog zašto u prethodnih 5 mjeseci niste uspjeli zanijeti! - Ordinacija.hr

Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Pronađena bakterija E.Colli sasvim sigurno nije razlog zašto u prethodnih 5 mjeseci niste uspjeli zanijeti!

Objavljeno 23.01.2012.

Ginekološke smetnje

Ja i supruga smo u braku 5 mjeseci i pokušavamo da supruga zatrudni, ali za sada ništa. Bila je na ginekološkom pregledu i radila papa test koji je pokazao endocervicitis nakon toga je rađen vaginalni bris i on je pokazao e.colli. Da li to može biti uzrok nemogućnosti trudnoće ili nešto drugo? Molim za savjet i pomoć.

Pronađena bakterija E.Colli sasvim sigurno nije razlog zašto u prethodnih 5 mjeseci niste uspjeli zanijeti. Radi se o bakteriji koja je normalni stanovnik debelog crijeva ali ona može, dapače vrlo je često prisutna u rodnici spolno aktivne žene i ona sigurno kod Vas nije uzročnikom nikakvih poteškoća i nema nikakve potrebe za njezinim liječenjem. Rodnica spolno aktivne žene nije sterilna niti to mora biti (svaki pokušaj da se to učini rezultira obično još veći “neredom”). Nakon svakog spolnog odnosa se u rodnici može naći poneka nova vrsta bakterija – najčešće se radi o bakterijama koje su i inače prisutne u genitalnom području npr. E. Colli, Enterokok, ß hemolitički streptokok grupe A ili B i druge, no ove bakterije u rodnici zdrave spolno aktivne žene nije potrebno liječiti. Kronični cervicitis koji je nađen također ne znači nikakvu patološku dijagnozu, naime svaka spolno aktivna žena ima kronični cervicitis! Naprosto, Vaša rodnica je mjesto kontakta Vašeg organizma s utjecajima vanjskog svijeta na što Vaš organizam reagira tzv. ”bedemom upalne rekacije” što je naprosto obrana organizma od utjecaja vanjskog svijeta. To je normalna reakcija organizma.