Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Govorno-jezične smetnje

Psihogeni aspekt mucanja

Objavljeno: 15.03.2017.

Poštovani, imam problema s mucanjem godinama. Mucanje mi je najveći problem u nepoznatom društvu i kada trebam čitati neki tekst ispred skupine ljudi. Problem sam uočio kada sam se nelagodno osjećao prilikom čitanja u školi. I svaki sljedeći put to čitanje je bilo sve lošije i sa više blokada. Pri komunikaciji s većinom prijatelja i obitelji nemam problema. U situacijama kada znam da ću možda nešto morati čitati ili govoriti pred publikom uhvati me strah. Imam bol u abdomenu, konfuziju u glavi... Mucanje se očituje kao blokada (nije ono klasično mmmmuucanje, ), već kao da mi nestane zraka i grlo se stegne i ne mogu izgovoriti riječ. Znam unaprijed da razmišljam o nekoj situaciji kada znam da ću trebati nešto govoriti/čitati. Kada prođe ta situacija i znam da više nema mogućnosti da ću nešto morati čitati i govoriti, nestane strah i totalno sam druga osoba. Išao sam kod logopeda, ali nije mi puno pomoglo. Govor s poznatom okolinom odličan, a u nepoznatoj sredini se opet javi strah i blokada. Primjećujem kada se trudim raditi vježbe koje mi je dao logoped da mi bude lošije. Kada ne mislim tome i kada sam spontan mucanja nema. Kada čitam/govorim sam sebi ne mucam ni malo. Da li je moguće da je ovo psihičke prirode? Marin

Poštovani Marin, prema opisanom vidi se da ste naučili kontrolirati govor u poznatim i situacijama gdje se osjećate "sigurnim", sto je za pohvalu. Međutim, kod mucanja ili nefluentnosti u govoru je teško kontrolirati situacije koje su nove ili manje poznate, pogotovo u komunikaciji s nepoznatim ljudima. Mucanje može nakon određenog vremena poprimiti i psihogeni aspekt sto znaci da se unutar situacijskih segmenata javlja i psihosomatika koja se može manifestirati upravo na načine koji se i Vama javljaju.
Svakako bi bilo dobro otići kod psihoterapeuta s kojim možete poraditi i na segmentima koji uključuju psihogeni aspekt mucanja.
Slična pitanja