Radi akni te pojačane dlakavosti se svakako javite dermatologu koji će i lokalnom terapijom moći dosta postići - Ordinacija.hr

Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Radi akni te pojačane dlakavosti se svakako javite dermatologu koji će i lokalnom terapijom moći dosta postići

Objavljeno 10.02.2014.

Ginekološke smetnje

Poštovani, imam 22 godine, prije dvije godine počela mi je se pojavljivat maljavost po licu, grudima, stomaku , leđima i akne po leđima. Išla sam ginekologu i endokrinologu ustanovili su mi da imam povišen prolaktin, PCO sindrom, a HOMA-IRI je 2,7. Radila sam MRI hipofize, FSH, LH, beta estradiol, testosteron, DHESA, androstenedion, SBG, progesteron, prolaktin u više navrata, ACTH u 8h i 14h, 17-KS, 17-OH u urinu, OGTT-IRI, UZ ABDOMENA, UZ jajnika i hormone štitne žlijezde. Nemam problema sa gojaznošću, menstruacija mi je često ranije ali nikada ne kasni, imam sve više problema sa maljavošću koja se stalno pojačava i sa znojenjem posebno ruku i leda. Također nitko u obitelji nema navedenih problema. Trenutno pijem Dostinex po pola tablete tjedno i Aldacton ujutro i navečer po 50mg, koje mi je propisao endokrinolog. Terapiju pijem četiri mjeseca i ne osjećam nikakve pozitivne promjene zato molim vas za savjet i šta mi vi predlažete?

Sve ste naveli ”previše telegrafski ”kratko da bih mogalo posve točno kazati detaljne upute. No dao bih nekoliko preporuka. Radi akni te pojačane dlakavosti se svakako javite dermatologu koji će i lokalnom terapijom moći dosta postići. Nadalje , budući je ciklus i dalje neredovit osim propisane terapije Dostinexom i Aldactonom se može uvesti i hormonska kontracepcija koja će regulirati menstrualni ciklus , smanjiti menstrualna krvarenja te smanjiti regrutaciju novih folikula dlaka i tako dovesti do zaustavljanja pogoršanja dlakavosti.