Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekologija

Radilo se o seroznom raku jajnika, tumor se može pojaviti na potrbušnici

Objavljeno: 23.09.2020.

U pitanju je rak jajnika. Odrađena je operacija i nakon toga 6 ciklusa kemoterapije. 4 mjeseca nakon kemo napravljen je ct abdomena i zdjelice. Iznad bataljka vagine a između vijuge sigme i rektuma vidi se ovalni solidni cvor promjera 19x12mm suspektan na lokalni recidiv. Nema uvećanih limfnih čvorova ni ascitesa. Drugih nodoznih lezija na peritoneumu se ne vidi. 

Smješteno u Ginekologija

Prevedeno na hrvatski jezik između vijuga debelog crijeva vidi se čvor promjera 19x12 mm za koji postoji sumnja da se radi o tumorskom tkivu. Naime, iako su jajnici, jajovodi i maternica u cijeosti uklonjeni, a radilo se o seroznom raku jajnika, tumor se može pojaviti na potrbušnici (ovojnici koja oblaže trbušnu šupljinu i crijeva) jer je pokrovni epitel jajnika i potrbušnice sličnog porijekla. Potrebno je napraviti  tumorski marker CA 125, ginekološki pregled  i ultrazvuk da bi se moglo potvrditi.
Činjenica da nema uvećanih limfnih čvorova i ascitesa (slobodne tekućine u trbušnoj šupljini) je povoljan znak. Plan daljnjeg liječenja donosi onkološki konzilij (tim onkologa i  subspecijalista ginekološke onkologije), a ovisi o kirurškom stadiju bolesti (FIGO stadij), gradusu tumora koji je bio na operaciji, dobi i općem stanju pacijentice te rezultatima svih navedenih pretraga. 

Slična pitanja