Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Ritam uzimanja uzoraka za PAPA test

Objavljeno 24.02.2015.

Ginekološke smetnje

Poštovani, imam 38 godina. Papa testom mi je utvrđen asc-us uz pozitivan hpv16. Odrađena je biopsija čiji je nalaz bio Cin 1.. U januaru ove godine urađena mi je histeroskopija koja je pokazala da je sve u redu sa matericom i jajnicima.. Doktorica kaže da je histeroskopijom uništen Cin 1 i da za 3 mjeseca uradim papa test opet da bi se to potvrdilo.. Interesuje me kako histeroskopijom može da se uništi Cin kada sam ja čitala da se to obično radi konizacijom ili nekim drugim metodama? Da li bih mogla da uradim sada papa test a da ne čekam 3 mjeseca? I ako papa pokaže i dalje postojanje Cin-a što da očekujem za dalje? Ne bih željela da čekam dugo pa da Cin pređe u Cis!!!  Molim vas da mi odgovorite... Unaprijed hvala

Iz vašeg pitanja ne vidim razloga zašto vam je rađena histeroskopija. Naravno da se promjene na vratu maternice ne “uništavaju” histeroskopijom. Ritam uzimanja uzoraka za PAPA mora biti poštovan protokolima. Tkivo se “iritira” , oštećuje uzimanjem uzorka, a treba određeni vremenski period da stanice koje uzimamo, i analiziramo, recimo tako- narastu i sazriju. Za to treba vremena. Ja nastojim i svoje pacijentice educirati u tome, i nikad im  ne radim PAPA testa u razdoblju manjem od barem 2 mjeseca. Inače rezultat ne smatram realnim i točnim. Dogodi se da žena nakon PAPA odrađenog u laboratoriju Polikinike u kojoj radim- a recimo -“nije dobar”, za 10 dana ode kod drugog, kojem kaže ili ne kaže da je PAPA uzet nedavno, dobije rezultat koji može jako odstupati od realnog stanja, te uglavnom preskoči dogovorenu kontrolu. CIN-u treba da pređe u CIS u pravilu nekoliko godina, tako da samo budite redoviti u kontrolama, koristite terapiju i nadajte se da se to neće dogoditi. Naime, već na CIN II koji perzistira treba ići operacijskim zahvatom, kojim nije ugrožena vaša plodnost, a vi ste izliječeni.