Sactoslpinx je dijagnoza koja označava nepovratno (u funkcionalnom smislu) neprohodan i vrećasto proširen jajovod - Ordinacija.hr

Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Sactoslpinx je dijagnoza koja označava nepovratno (u funkcionalnom smislu) neprohodan i vrećasto proširen jajovod

Objavljeno 13.12.2011.

Ginekološke smetnje

Može li se nakon operacije sactosalpinxa na jednom jajniku imati djecu i koliko je to opasno ako su svi nalazi učinjeni prije operacije uredu (urinokultura, bakterije i sve ostale pretrage)? Veličina je 68x34x36! Menstruacije redovite, bolne, svakih 28-32 dana. Zadnjih par dana smeđi iscjedak, paučinastog izgleda....Hvala.

Sactoslpinx je tvorba koja ne pripada jajniku. To je dijagnoza koja označava nepovratno (u funkcionalnom smislu) neprohodan i vrećasto proširen jajovod. Dakle, spontano zanošenje na toj strani na kojoj postoji saktosalpinks nije moguće. Da li ćete dakle moći spontano zanijeti ovisi o nalazu na drugom jajovodu. Ukoliko je on uredno prohodan, tada ne bi trebalo biti nikakvih poteškoća. No, ukoliko ima problema s njegovom prohodnošću, tada bi mogla doći u pitanje mogućnost da spotano zanesete. Nažalost, to se događa relativo često i s tim treba računati, budući da se upalni proces koji oštetio jedan jajovod najčešće proširi i u drugi. No, obično nikada nisu oba jajovoda podjednako oštećena. Nakon odstranjivanja saktosalpinksa biti će potrebno ispitati prohodnost drugog jajovoda da bi se znalo na čemu ste, odnosno postoji li mogućost spontanog zanošenja ili ćete trebati potpomognutu oplodnju. Smećkasti iscjedak kojeg imate nekoliko posljednjih dana nema nikakve veze sa saktosalpinksom. Taj iscjedak zapravo prestavlja oskudno krvarenje i ono vjerojatno prestavlja poremećaj u radu janika što se svakoj ženi može dogoditi od vremena do vremena i kao što rekoh, s oštećenim jajovodom to nema nikakve veze. Javite sa ginekologu koji će izregulirati rad jajnika, odnosno ciklus.